Atacarea Ucrainei cu o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, despre care se crede că are implicaţii pentru întreaga Europă, este probabil să joace un rol major în timpul discuţiilor din capitala Germaniei.
Germanul Boris Pistorius, francezul Sebastien Lecornu, britanicul John Healey, polonezul Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz şi italianul Guido Crosetto se întâlnesc, de asemenea, înaintea preluării, pe 20 ianuarie, a mandatului de preşedinte de către Donald Trump, cunoscut pentru atitudinea sa critică faţă de NATO, relatează Agerpres.
Donald Trump a cerut Europei să investească mult mai mulţi bani în propria sa securitate şi este de aşteptat să reducă ajutorul militar acordat Ucrainei.
În urma aprobării recente de către administraţia Biden, Ucraina a început să folosească rachete ATACMS de fabricaţie americană şi rachete de croazieră Storm Shadow britanice pentru a viza obiective militare din Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat apoi joi dimineaţă un atac cu rachetă asupra oraşului ucrainean Dnipro, care are o populaţie de peste un milion de locuitori, cu o nouă rachetă cu rază medie de acţiune.
Liderul de la Kremlin a salutat racheta Oreşnik ca fiind unică şi a spus că va intra în producţie de masă. Moscova susţine că racheta zboară cu viteză hipersonică, ceea ce face imposibil ca sistemele antiaeriene să o intercepteze. Experţii presupun că această rachetă ar putea fi, din punct de vedere tehnic, echipată şi cu focoase nucleare.