Prima pagină » Motivarea judecatoarei de la Curtea de Apel București care a respins contestația lui Călin Georgescu.

Motivarea judecatoarei de la Curtea de Apel București care a respins contestația lui Călin Georgescu.

Curtea de Apel Bucureşti a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.

by admin
0 comment

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei din 31 decembrie, prin care a fost respinsă acțiunea intentată de Călin Georgescu pentru anularea alegerilor prezidențiale. Judecătoarea Cristina Ardeleanu a explicat că Biroul Electoral Central (BEC) a aplicat decizia Curții Constituționale (CCR) din 6 decembrie, care a dispus anularea alegerilor. Aceasta a subliniat că deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, prin urmare nu pot fi contestate în instanță.

Potrivit judecătoarei, anularea alegerilor prezidențiale nu a încălcat drepturile fundamentale prevăzute în Constituție, precum dreptul de a vota sau de a fi ales. De asemenea, Guvernul nu mai avea temei legal pentru stabilirea datei și programului turului doi de scrutin, având în vedere decizia CCR.

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au acționat în instanță BEC și alte instituții, contestând două hotărâri prin care întregul proces electoral a fost anulat, iar alegerile urmau să fie reluate de la zero, conform deciziei CCR.

Considerentele instanței

În motivare, Curtea a precizat că analiza s-a concentrat exclusiv pe legalitatea deciziilor emise de BEC. „Cu titlu prealabil, Curtea subliniază că obiectul prezentei cauze îl constituie strict cenzurarea legalității deciziilor emise de Biroul Electoral Central, astfel încât analiza se va realiza în limita criticilor care privesc aceste acte administrative”, se arată în document.

Curtea a reafirmat caracterul definitiv și general obligatoriu al deciziilor CCR, menționând că analiza legalității deciziilor BEC trebuie să țină cont de acest fapt.

În ceea ce privește publicarea deciziilor BEC în Monitorul Oficial, instanța a decis că acest lucru nu era necesar. Conform legii, deciziile BEC trebuie făcute publice prin afișare pe pagina sa de internet, iar această cerință a fost respectată.

De asemenea, Curtea a stabilit că emiterea deciziei BEC nr. 230D/06.12.2024 înainte de publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial nu afectează legalitatea acesteia. Decizia a fost luată pe baza comunicatului CCR, care este definitiv și obligatoriu.

Drepturi fundamentale și rolul BEC

Curtea a respins și acuzațiile privind încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor prin anularea alegerilor. În motivare se menționează că BEC a acționat conform atribuțiilor legale, pentru a asigura efectivitatea deciziilor CCR. „Referitor la încălcarea, prin exercitarea unui abuz de putere, de către Biroul Electoral Central, prin adoptarea deciziilor nr. 230D/06.12.2024 şi nr. 231D/07.12.2024, a următoarelor drepturi civile: dreptul de a vota; dreptul de a fi ales; dreptul poporului român de a exercita suveranitatea naţională prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte conform art. 2 alin. (l) din Constituţie cu respectarea valorilor constituţionale prevăzute la art. 1 alin. (3), respectiv a principiului legalităţii prevăzut la art. l alin. (5) din Constituţie, respectiv de a alege preşedintele României, în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte expiră la data de 21 decembrie 2024; dreptul cetăţenilor României de a trăi într-un stat de drept şi democratic în care principiul securităţii juridice este respectat, Curtea reţine că aceste susţineri ale contestatorilor şi ale intervenientei accesorii sunt neîntemeiate şi le va respinge. Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a avut în vedere împrejurarea că prin deciziile contestate BEC a asigurat efectivitatea dispoziţiilor obligatorii ale CCR dispuse prin Hotărârea nr. 32/06.12.2024. Or, dispunerea de BEC a măsurilor tehnice privind organizarea procesului electoral, în temeiul competenţelor recunoscute prin Legea nr. 370/2004, în scopul asigurării punerii în aplicare a Hotărârii nr. 32/06.12.2024 a CCR, nu este de natură să aducă atingere drepturilor fundamentale recunoscute prin Constituţie”, se precizează în document.

Cererea privind programul turului doi de scrutin

Instanța a respins și solicitarea lui Călin Georgescu de a obliga Guvernul să stabilească programul și data turului doi al alegerilor. Decizia CCR de anulare a procesului electoral a înlăturat orice temei legal pentru emiterea unei hotărâri de guvern în acest sens, a concluzionat Curtea.

Astfel, Curtea de Apel București a respins toate argumentele aduse de Călin Georgescu și a considerat că deciziile BEC au fost conforme cu legea și cu dispozițiile Curții Constituționale.

Citeste si:

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?