Table of Contents
Mitingul a fost convocat ca reacție la decizia CCR de a anula turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2024, o hotărâre care a generat controverse și nemulțumiri în rândul susținătorilor lui Georgescu. Aceștia consideră că anularea alegerilor reprezintă o încălcare a drepturilor democratice și au solicitat reluarea procesului electoral.
Cu toate acestea, în mod surprinzător, Călin Georgescu a părăsit România cu o zi înainte de mitingul pe care l-a convocat, anunțând că nu va fi prezent la protestul din fața CCR. Această decizie a ridicat semne de întrebare și a generat discuții în spațiul public cu privire la motivele absenței sale.
În ciuda absenței liderului lor, susținătorii s-au adunat în fața CCR pentru a-și exprima nemulțumirea față de decizia Curții și pentru a cere reluarea alegerilor prezidențiale. Mobilizarea a demonstrat capacitatea de organizare a grupului și determinarea de a-și susține cauza, chiar și în lipsa prezenței fizice a lui Călin Georgescu.
Este important de menționat că astfel de proteste reflectă tensiunile existente în societatea românească în ceea ce privește procesul electoral și funcționarea instituțiilor democratice. Participarea activă a cetățenilor la viața politică și exprimarea opiniilor în mod pașnic sunt esențiale pentru consolidarea democrației și pentru asigurarea transparenței și corectitudinii proceselor electorale.
Afacerist controversat, printre organizatorii protestului
Unul dintre organizatorii protestuli, care promovează activ pe TikTokevenimentul, este Călin Donca, om de afaceri din Brașov care a fost arestat preventiv în anul 2023 într-un dosar în care DIICOT îl acuză că a provocat un prejudiciu bugetului de stat prin evaziune și că ar fi înșelat cu 700.000 de dolari cumpărători ai unei criptomonede create de el. Donca s-a aflat în arest preventiv timp de trei luni, ulterior fiind plasat sub control judiciar.
Afaceristul Călin Donca a făcut avere mai întâi din afacerile cu panouri fotovoltaice, apoi din imobiliare și criptomonede şi a intrat de tânăr în top 500 cei mai bogaţi români. „Eu am fost născut în Reşiţa, într-o garsonieră de 20 de metri pătraţi, 24 de metri pătraţi. Eram sătul de sărăcie. Mâncam în fiecare zi pâine şi ulei”, a povestit Călin Donca, pentru observatornews.ro.
Călin Donca: „Aproape 35 de organizatori pentru fiecare județ din România”
Călin Donca s-a implicat activ în ultimele zile pentru promovarea mitingului de astăzi, postând numeroase filmulețe pe Facebook sau TikTok în care îndeamnă oamenii să vină în fața Curții Constituționale.
„Aproape 35 de organizatori pentru fiecare județ din România. Suntem cea mai mare forță care a răspuns la chemarea domnului Călin Georgescu. Avem mașini, microbuze, autocare. (….) Trebuie să le arătăm cât suntem de mulți. Trebuie să le arătăm celor care râd de noi că suntem o forță. Acum este testul”, se arată într-o postare pe TikTok a acestuia.
@orianda.donca Avem 50.000!!!
Ce se întâmplă vineri la CCR
Călin Georgescu a anunțat încă de luni că în 10 ianuarie „un grup de avocați” va cere Curții Constituționale să revină asupra deciziei prin care a anulat organizarea turului II al alegerilor prezidențiale și cerut susținătorilor să vină „în persoană” să susțină demersul și să semneze solicitarea înaintată magistraților Curții.
„Pe data de 10 ianuarie, la ora 10, un grup de avocați la fel de curajoși ca și oamenii care manifestă zilnic în stradă, atât în țară cât și în străinătate, vor fi prezenți la Curtea Constituțională a României pentru a cere acestei instituții să-și revizuiască de urgență decizia care a aruncat România în haos. Pe 10 ianuarie, la ora 10, va avea loc Marea Unire Juridică a poporului nostru”, a scris Călin Georgescu într-un mesaj postat pe Facebook.
Protestul nu are autorizație
Jandarmeria Capitalei a transmis joi seară că manifestația de vineri de la Curtea Constituțională nu a îndeplinit criteriile legale, mai exact obținerea unei autorizații.