Premierul Marcel Ciolacu a confirmat recent intenția de a iniția un proiect de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României. Acest demers vizează redesenarea județelor și, posibil, redefinirea localităților, în scopul eficientizării structurii administrative a țării.
Proiectul va fi elaborat de o comisie specială constituită în cadrul Partidului Social Democrat (PSD), din care vor face parte:
•Președintele Camerei Deputaților
•Președintele Asociației Municipiilor
•Președintele Uniunii Consiliilor Județene
•Prim-vicepreședintele PSD, Daniel Băluță
•Vicepremierul Marian Neacșu
•Doi primari PSD de orașe
•Doi primari de municipii
•Doi primari de comune
După finalizarea proiectului, acesta va fi supus negocierilor în cadrul coaliției guvernamentale și ulterior depus în Parlament pentru dezbatere și aprobare.
Reorganizarea administrativ-teritorială a fost un subiect de discuție în România de mai mulți ani, principalele argumente în favoarea acesteia fiind de natură economică. Se consideră că o astfel de reformă ar permite o descentralizare și debirocratizare reală, eliminând totodată costurile asociate cu primăriile din localitățile foarte mici.
De-a lungul timpului, au fost depuse mai multe proiecte legislative în acest sens, însă niciunul nu a fost adoptat de Parlament. Unul dintre principalii oponenți ai acestor inițiative a fost Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), care s-a opus grupării județelor Mureș, Harghita și Covasna în regiuni diferite, temându-se de diluarea reprezentativității comunității maghiare.
În octombrie 2024, Uniunea Salvați România (USR) a depus un pachet legislativ pentru reforma administrativ-teritorială a țării, propunând reducerea numărului de județe și localități, precum și reorganizarea Bucureștiului. Scopul declarat al acestor măsuri era de a crea un stat mai eficient, cu mai puține instituții și cheltuieli publice mai responsabile.
Necesitatea reducerii numărului de unități administrativ-teritoriale este susținută și de faptul că multe localități mici din România se confruntă cu dificultăți financiare, fiind considerate nesustenabile din punct de vedere economic. Reorganizarea ar putea contribui la dezvoltarea unor structuri administrative mai eficiente, capabile să gestioneze resursele într-un mod mai judicios.
Premierul Ciolacu a exprimat dorința ca proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială să fie prezentat în actuala sesiune parlamentară, subliniind importanța acestui demers pentru modernizarea și eficientizarea administrației publice din România.