Jaful din Olanda: Clanul Remmo, suspectat în cazul unui furt spectaculos. Ancheta avansează rapid
Jaful spectaculos petrecut în Olanda în care au fost furate piesele de patrimoniu ale României a atras atenția presei internaționale, iar anchetatorii își îndreaptă acum atenția asupra infamului clan Remmo, cunoscut pentru implicarea în mai multe infracțiuni de mare anvergură în Europa. Conform surselor citate de presa olandeză, autoritățile au făcut progrese semnificative în investigarea cazului.
Valoare bunurilor din expoziție
Valoarea totală a asigurării expoziției „Dacia! Regatul aurului şi argintului” de la Muzeul Drents din Assen se ridică la peste 30 de milioane de euro, a anunțat duminică Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.
Potrivit contractului de împrumut realizat între Muzeul Național de Istorie al României și muzeul Drents, coiful de la Coțofenești era asigurat 4,3 milioane de euro. În cazul celor trei brățări dacice, asigurarea variază între 450.000-500.000 de euro per piesă.
Directorul muzeului Drents din Assen, Harry Tupan, a spus sâmbătă că muzeul arată ca după o bătălie, e plin de cioburi de sticlă și resturi. „În cursul nopţii (nr. când a avut loc jaful) nu se asigură pază umană”, a spus directorul MNIR referitor la asigurarea securităţii în expoziţia de la Muzeul din Assen.
Mașina folosită în fuga hoților, găsită abandonată
O descoperire importantă a fost realizată recent de anchetatori: autovehiculul utilizat de suspecți pentru a fugi de la locul faptei a fost găsit abandonat într-o zonă izolată. Vehiculul este acum analizat minuțios pentru a colecta eventuale probe care ar putea conduce la identificarea făptașilor. Potrivit autorităților, mașina este un element-cheie în anchetă, iar cercetările asupra acesteia sunt tratate cu prioritate.
Clanul Remmo, cunoscut pentru infracțiuni similare
Clanul Remmo, format din membri ai unei familii extinse de origine arabă stabilită în Germania, a fost asociat cu mai multe furturi de mare amploare, inclusiv cu celebra spargere din muzeul din Dresda, în urma căreia au fost sustrase bijuterii istorice de o valoare inestimabilă. Această reputație îi plasează în mod natural printre principalii suspecți în cazul jafului din Olanda, însă autoritățile încă nu au confirmat oficial implicarea lor.
Un plan bine pus la punct
Ancheta sugerează că jaful a fost organizat cu o precizie militară. Hoții ar fi reușit să pătrundă în clădire într-un interval foarte scurt de timp, să își atingă obiectivele și să dispară fără a lăsa urme evidente. Acest mod de operare indică experiență și o planificare detaliată, elemente specifice clanului Remmo.
Cooperare internațională
Autoritățile olandeze colaborează strâns cu alte state europene pentru a aduna informații și a preveni vânzarea bunurilor furate pe piața neagră. Rețelele internaționale de trafic de artă și bijuterii reprezintă o provocare majoră în astfel de cazuri, iar anchetatorii sunt hotărâți să împiedice comercializarea obiectelor furate.
Concluzie
Deși cazul este departe de a fi soluționat, autoritățile sunt optimiste că progresele făcute vor duce la identificarea și capturarea suspecților. În același timp, implicarea clanului Remmo rămâne o ipoteză puternică, dar neconfirmată oficial. Ancheta continuă, iar publicul așteaptă cu interes noi informații despre acest caz complex și fascinant.