„A fost o perioadă dificilă de a obţine informaţii din partea domnului director al Muzeului Naţional de Istorie. Poate că şi dânsul a fost presat. Poate că nu. Cu siguranţă este o situaţie neplăcută şi pentru dânsul, dar eu personal l-am simţit depăşit pe această componentă de a gestiona o situaţie de criză şi în special pe parte de comunicare. Pe parte de documente, tot ce s-a realizat, instituţiile statului abilitate, care sunt acum în control la noi, ne vor spune dacă a fost bine, dacă a fost rău, dacă ar fi putut să fie totul mai bine. Motiv pentru care, astăzi, i-am solicitat domnului director general al Muzeului Naţional de Istorie să-şi prezinte demisia de onoare. A refuzat. În consecinţă, eu am mers mai departe, conform prevederilor legale în vigoare”, a anunţat ministrul Culturii într-o conferinţă de presă, potrivit news.ro.
Ca urmare a refuzului lui Ernest Oberlander-Târnoveanu de a demisiona, ministrul a denunțat contractul de management.
„Conform prevederilor aplicabile, articolul 12, va fi un termen de 15 zile de preaviz. Dacă dânsul nu a dorit să îşi depună demisia de onoare, vom respecta acest termen de 15 zile de preaviz. Am înaintat documentele către Muzeul Naţional de Istorie. Va fi această perioadă în care dânsul, categoric, va trebui să-şi facă şi parte de inventar. După cele 15 zile, vom vedea persoana care va fi să coordoneze activitatea în această perioadă extrem de delicată, pe o perioadă de interimar”, a mai spus ministrul Natalia Intotero.
Istoricul Ernest Oberländer-Târnoveanu ocupa funcția de director al MNIR de 15 ani, fiind cunoscut pentru activitatea sa științifică și pentru contribuțiile aduse la domeniul numismaticii. Cu toate acestea, mandatul său a fost marcat de critici legate de lentoarea procesului de modernizare a instituției.
Decizia vine după ce, marți, premierul Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Culturii să ia astăzi măsuri dure, inclusiv demiteri dacă e cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de contractul prin care artefactele dacice au fost scoase din țară și duse la expoziția din Olanda.
„Voi avea și un raport al Corpului de Control al Prim-ministrului privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din țară tezaurul dacic. Le voi înainta procurorilor pentru ca vinovații să răspundă”, a mai spus Ciolacu.
„Aștept și un set de măsuri pentru viitor pentru a ne proteja bunurile din patrimoniul național. Obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din țară oricând vrea un muzeu sau un ministru”, a precizat premierul.
Decizia Nataliei Intotero vine într-un context mai larg de evaluare a performanțelor manageriale din cadrul instituțiilor de cultură din țara noastră. Ministrul a precizat că autoritățile sunt hotărâte să implementeze schimbări pentru a revitaliza sectorul cultural și a stimula implicarea publicului în activitățile muzeelor.
Ce contract a semnat MNIR
Contractul încheiat între Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents din Assen prevede ca securitatea artefactelor împrumutate să fie asigurată 24/7, iar responsabilitatea pentru siguranța obiectelor de patriomoniu cade în sarcina instituției olandeze odată ce intră pe teritoriul Țărilor de Jos.
Muzeul Național de Istorie a României a împrumutat Muzeului Drents din Olanda peste 600 de artefacte dacice, în baza unui contract strict, prezentat de Știrile ProTV.
Transferul obiectelor prevăzute în contractul de împrumut s-a făcut pe parcursul lunii mai 2024, documentul semnat de cele două instituții de cultură fiind valabil în perioada 15 iunie 2024 – 15 februarie 2025.
Ce spunea directorul MNIR după jaf
Muzeul Drents, din Assen, Olanda, de unde au fost furate sâmbătă Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice de aur, este un muzeu „extrem de modern şi dinamic”, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii pieselor, a explicat duminică Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, într-o conferință de presă.
„Assen e un oraş de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată şi industrializată a Olandei. Spre deosebire de România, unde sistemul muzeelor este foarte ierarhizat, în Olanda există zeci de muzee importante mai mici. În cazul Muzeului Drents, este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și unul dintre cele mai moderne din Olanda”, a explicat Ernest Târnoveanu, răspunzând la întrebările din spațiul public asupra faptului că piesele din tezaurul dacic al României au fost trimise la o expoziție într-un oraș mic din străinătate.