Prima pagină » Sistemul de sănătate, îngropat în nepăsare. Acuzații extrem de grave: statul e vinovat de crimă cu bună știință, în oncologie e dezastru

Sistemul de sănătate, îngropat în nepăsare. Acuzații extrem de grave: statul e vinovat de crimă cu bună știință, în oncologie e dezastru

by B. R.
0 comment

În secțiile de oncologie este dezastru, zilnic sunt foarte multe cazuri, peste tot e aglomerat, nu există aparatură în spitale. Este declarația uluitoare a președintelui Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. 

Vasile Barbu spune că cele mai multe tipuri de cancer se pot vindeca dacă sunt descoperite la timp. Acesta susține că există aparatură în spitale, dar că aceasta nu este folosită decât două – trei zile pe săptămână, menționând că aceste echipamente trebuie înlocuite în cinci ani.

„Statul este vinovat de crimă, este o crimă cu bună știință pentru că noi semnalăm astfel de lucruri de ani de zile. Spunem de 10-15 ani, atragem atenția miniștrilor și politicienilor la toate evenimentele la care participăm, noi suntem cu un pas înaintea lor și la accesul pacienților la servicii medicale, la investigații, la prevenție, la abordarea precoce a cazurilor pentru că abordarea precoce este cheia și în cancer. Cancerul se poate vindeca, marea majoritate a tipurilor de cancer se pot vindeca, important e să le descoperi la timp”, susține Vasile Barbu.

Pe secțiile de oncologie este dezastru și cazurile cresc alarmant. Medicii sunt depășiți de situație, sunt pacienți care nu se pot trata pentru că nu au rețete – sunt declarațiile președintelui Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților care arată situația jalnică a sistemului de sănătate românesc.

„În oncologie este dezastru. Zilnic avem n cazuri pe care nu știm cum să le mai plasăm pentru că nu știm unde să îi mai trimitem pe oameni, peste tot este foarte aglomerat. În schimb, avem în spitale RMN-uri, avem aparatură, au fost cumpărate, chiar din 2017 au fost niște programe, în 2018, 2019 au fost instalate. Aparatura nu este folosită sau este folosită două zile – trei zile pe săptămână. Ministerul Sănătății nu a elaborat niște norme prin care să oblige – sunt spitale publice, nu sunt private – managerii să utilizeze acele aparate la capacitate. Ele în cinci ani le schimbăm. Și dacă le folosim cu 18%, aveam niște evaluări anul trecut. Sunt spitale care au fost dotate în 2019 cu astfel de aparate, s-au dat o groază de bani din programe de la Ministerul Sănătății și sunt folosite în proporție de 18%. Prețul pe fiecare investigație în parte e de cinci ori mai mare. Este posibil ca la diabet să avem programări dincolo de jumătatea lunii iunie. Sunt pacienți la ora actuală care nu mai au rețete pentru insulină”, a completat Vasile Barbu.

 

 

Citeste si:

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?