Începând din 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe, transmite Administrația Fondului de Mediu (AFM).
În cazul persoanelor juridice care doresc să participe în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) și a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus), aplicația informatică pusă la dispoziție de AFM, poate fi accesată începând de mâine, 23 martie 2023, doar pentru crearea conturilor de utilizator.
Conturile deja create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor AFM, rămân valabile și pot fi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus 2023.
”Am ajuns deja la a 19-a ediţie de derulare a Programului de stimulare a înoirii Parcului Auto național, Rabla Clasic fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale și la al 8-lea an de când acordăm subvenții pentru achiziționarea de autovehicule electrice în cadrul Programului Rabla Plus. Consider că aceste programe contribuie la dezvoltarea unui transport mai puțin poluant și la îmbunătățirea calității aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate, precum și
modificările ghidurilor de finanțare din acest an, sunt menite să încurajeze toate categoriile de beneficiari să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică și convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se dorește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a dependenței de combustibili fosili.”, a declarat președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Adrian Neculaescu.
Anul acesta, bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2023 este de 560 de milioane de lei, iar pentru Programul Rabla Plus, 780 de milioane de lei.
Programele se vor desfășura în două etape, în limita sumelor alocate, prima etapă fiind organizată în perioada 24 martie – 30 iunie 2023, astfel:
Rabla Clasic:
– Persoane juridice – 130.000.000 lei
– Persoane fizice – 235.000.000 lei
– UAT-uri și instituții publice – 27.000.000 lei
Rabla Plus:
– Persoane juridice – 200.000.000 lei
– Persoane fizice – 300.000.000 lei
– UAT-uri și instituții publice – 46.000.000 lei
Calendarul de desfășurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe, modificările și sumele alocate solicitanților sunt disponibile pe site-ul AFM.