UPDATE:
Comisia Europeană a decis ca importul de cereale din Ucraina în România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia să fie stopat. ”Decizia de activare a clauzei de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria a fost luată de Comisia Europeană. Decizia va fi comunicată azi și va intra în vigoare tot azi”, a confirmat, pentru Profitul Agricol, Miriam Garcia Ferrer, purtător de cuvânt al Comisiei pentru probleme de agricultură și comerț.
Știrea inițială:
Comisia Europeană a ajuns în sfârșit la un acord privind ajutorul pentru fermierii afectați de importul cerealelor și produselor agricole din Ucraina. 100 de milioane de euro vor ajunge în total în Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.
Cea mai mare sumă îi va reveni Poloniei, aproape 40 de milioane de euro. Și asta pentru că este o țară mai mare decât România. Noi vom primi aproape 30 de milioane de euro, cât Ungaria, Slovacia și Bulgaria la un loc.
– Polonia: 39.330.000 euro
– România: 29.730.000 euro
– Ungaria: 15.930.000 euro
– Bulgaria: 9.770.000 euro
– Slovacia: 5.240.000
Inițial, conform dosarului trimis de Petre Daea, ministrul Agriculturii, României i-ar fi revenit doar 10 milioane de euro. Știrea a provocat un val de indignare, iar imediat Klaus Iohannis a făcut un apel la Comisia Europeană în care a cerut o sumă mult mai mare având în vedere numărul uriaș de fermieri afectați, dar și sprijinul oferit de țara noastră vecinilor ucraineni.
Banii vor fi acordați producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli cu depozitarea în spaţii proprii sau la terţi a producţiei de grâu din recolta anului trecut. Fermierii vor putea să depună documentele la APIA în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.