Șefii Uniunii Europene fac presiuni ca angajații să se adapteze la roboți. UE vrea reconversia profesională a angajaților și își propune să își recalifice forța de muncă pentru a răspunde inovațiilor tehnologice și industriale de ultimă generație. Unii dintre roboți deja au început să înlocuiască forța de muncă umană.
Uniunea Europeană dorește să aibă 20 de milioane de profesioniști în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor până în anul 2030. În prezent există doar 9 milioane. Astfel, Comisia a prezentat în luna aprilie a acestui an un plan prin care se dorește ca angajații să dețină aceleași capacități cu ale unui robot.
Pentru a face față acestei provocări, Comisia Europeană a dat startul așa-numitului An european al competențelor, la începutul lunii mai a acestui an. Apariția recentă a instrumentelor de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, care poate răspunde la orice întrebare cu o viteză uluitoare, pune și mai multă presiune asupra UE pentru a-și recalifica lucrătorii.
Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, Nicolas Schmit, a declarat că ”deprinderea de noi competențe este la fel de importantă mai târziu în viață, atunci când oamenii sunt deja pe piața forței de muncă, ca și în sala de clasă.”
Una dintre prioritățile Bruxelles-ului în privința finanțării și elaborării politicilor a fost creșterea competențelor digitale ale forței de muncă, pentru a reduce discrepanțele existente în această privință. Uniunea Europeană își propune să aibă 20 de milioane de specialiști în IT până în 2030, față de cei aproximativ 9 milioane existenți în prezent.
Comisia Europeană a propus, în luna aprilie, un plan de acțiune pentru a combate deficitul de competențe digitale, care prevede, printre altele, recalificarea angajaților chiar în timpul programului de lucru. În 2020, Uniunea Europeană și-a propus să pregătească un milion de persoane în domeniile tehnologiei avansate.