Prima pagină » Alegeri în Spania, ascensiune periculoasă a extremei dreapta

Alegeri în Spania, ascensiune periculoasă a extremei dreapta

by A. Ionut
0 comment

Spaniolii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegeri generale ce se anunţă a avea un rezultat strâns, un scrutin marcat de diferenţe ideologice, de spectrul ascensiunii extremei drepte şi de iritarea alegătorilor de a fi nevoiţi să voteze în timpul vacanţei de vară, relatează Reuters.

La ora 20.00 (21.00 ora României) vor fi publicate sondajele la ieşirea de la urne. Se aşteaptă ca rezultatul final să fie decis de mai puţin de un milion de voturi şi de mai puţin de 10 mandate în parlamentul cu 350 de locuri, spun experţii.

Premierul socialist Pedro Sanchez a convocat alegerile anticipate după ce stânga a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile locale din mai, dar mulţi alegători sunt furioşi că au fost chemaţi la vot în plină vară sufocantă.

Serviciul poştal spaniol a raportat vineri că numărul de voturi prin corespondenţă a depăşit deja cifra record de 2,4 milioane, deoarece mulţi oameni aleg să voteze de pe plajă sau de la munte, mai degrabă decât din oraşele lor încinse.

Sondajele de opinie arată că alegerile, pe care mulţi candidaţi le-au descris ca fiind un scrutin pentru viitorul Spaniei, se vor solda probabil cu o victorie a Partidului Popular de centru-dreapta, dar pentru a forma un guvern va trebui să se asocieze cu partidul de extremă-dreapta Vox – ceea ce ar fi o premieră de la sfârşitul dictaturii lui Francisco Franco, în anii 1970, ca o formaţiune cu o astfel de orientare să ajungă la guvernare.

“Scenariul unui statu quo şi a unui parlament blocat este în continuare o posibilitate reală, probabil cu o cotă de 50% în opinia noastră”, a scris Barclays într-o notă recentă adresată clienţilor, citând marja fragilă în favoarea PP şi incertitudinea generală privind rezultatele şi prezenţa la vot.

Guvernul socialist minoritar al lui Sanchez (PSOE), aflat în prezent în coaliţie cu formaţiunea de extremă-stânga Unidas Podemos, care candidează la alegerile de duminică sub umbrela platformei Sumar, a adoptat legi progresiste privind eutanasia, drepturile transsexualilor, avortul şi drepturile animalelor. Astfel de drepturi ar putea fi eliminate dacă Vox, un partid anti-feminist şi axat pe valorile familiei, va face parte din următorul guvern, avertizează stânga.

Carismaticul Pedro Sanchez, poreclit “El Guapo” (Frumosul), şi-a văzut mandatul de prim-ministru marcat de gestionarea unor crize în serie – de la pandemia COVID şi efectele sale economice până la consecinţele perturbatoare din punct de vedere politic ale tentativei eşuate de independenţă, din 2017, a Cataloniei.

Liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, care nu a pierdut niciodată alegerile din Galicia, regiunea sa natală, a mizat pe reputaţia sa de om care poate nu iese în evidenţă, dar care poate genera stabilitate şi siguranţă, ceea ce ar putea fi pe placul unora dintre alegători, spun experţii.

Formarea unui nou guvern depinde de negocieri complexe care ar putea dura săptămâni sau luni şi s-ar putea chiar să se încheie cu noi alegeri. O astfel de incertitudine ar putea afecta eficienţa Madridului, care asigură în prezent preşedinţia rotativă de şase luni a Uniunii Europene, precum şi accesarea fondurilor din PNNR, transmite news.ro

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?