Prima pagină » Demers fără precedent pentru elevi, a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară

Demers fără precedent pentru elevi, a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară

by A. Ionut
0 comment

La Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, demers prin care se dorește creșterea siguranței elevilor și cadrelor didactice din unitățile de învățământ, la nivel național. Planul este rezultatul consultărilor dintre echipele tehnice ale instituțiilor semnatare, cu atribuții în domeniu, derulate în perioada 30 august – 5 septembrie 2023.

Documentul a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia – Elena Intotero, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și doamna Lavinia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Cu ajutorul acestui plan, elevii vor fi în siguranță la școlară, iar autoritățile speră să combată traficul și consumul de substanțe psihoactive în rândul elevilor, să prevină bullyingul și să reducă riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență.

“Continuăm aplicarea deciziilor anunțate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creșterea siguranței în școli, o atenție specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în școli și fenomenului de bullying și violență. Sunt realități care până acum nu au fost abordate structurat. Am luat inițiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educație, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competențele putem aborda cu succes acest plan.
Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcții, care indică responsabilități clare pentru fiecare instituție.
Mulțumesc colegilor miniștri și specialiștilor din instituții care au răspuns favorabil și s-au implicat în elaborarea acestui document.
O să mențin atenția prioritar pe aplicarea planului la nivelul MAI.”, a transmis Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne. 

Măsurile adoptate vor fi aplicate în colaborare de toate instituțiile semnatare, fiecare pe domeniul său de competență, pentru a crește eficiența acțiunilor, un rol important fiind atribuit și autorităților locale.

Ca element de noutate, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar se vor constitui grupuri de acțiune, cu specialiști ai instituțiilor semnatare, în domeniile droguri, violență, bullying, la care vor participa cadre didactice și reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți.

În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, Planul prevede elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinților, să asigure confidențialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul; în procesul de elaborare a propunerilor de act normativ vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi.

O componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinții elevilor, care vor juca un rol esențial în atingerea scopului de creștere a gradului de siguranță în unitățile de învățământ, autoritățile locale, precum și cu reprezentanții asociațiilor de elevi, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Interne.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?