Prima pagină » Harta scumpirilor în Europa: România, printre țările cu cele mai mari creșteri de prețuri. Analiză la rece

Harta scumpirilor în Europa: România, printre țările cu cele mai mari creșteri de prețuri. Analiză la rece

by B. R.
0 comment

România și țările din est se confruntă cu cele mai mari creșteri de prețuri, mult peste media UE de 9,9%. În pofida estimărilor specialiștilor care vorbeau despre scăderea inflației în acest an, aceasta a crescut în februarie, ceea ce înseamnă noi creșteri de prețuri. 

În Luxemburg, una dintre cele mai bogate țări, inflația e doar 4,3%

În România, inflația a crescut la 15,5% în februarie 2023, după ce s-a redus ușor în decembrie 2022 și ianuarie 2023, în prima lună a anului situându-se la 15,1%. Cea mai mare inflație a fost de 16,8% în noiembrie 2022, potrivit datelor INS. Prin comparație, inflația în februarie 2022 s-a situat la 8,5%.  Prețurile tot mai mari la mâncare au determinat schimbări în obiceiurile de consum ale românilor, reducând bugetul alocat pentru alimente și medicamente, în special. Cea mai mare scumpire a fost la zahăr, al cărui preț s-a majorat cu 63%, comparativ cu ianuarie 2022, urmat de unt 47%, făină 31%, cartofi 35%, ulei 34%, gaze 28%, energie electrică 21%.

Țările din Europa Centrală Și de Est se confruntă cu cele mai mari rate ale inflației, ritmul de creștere al prețurilor variază de la peste 15% în cazul Slovaciei și al României, la 55% în ceea ce privește Turcia, un stat care se luptă cu această problemă încă dinainte ca ea să devină o maladie generalizată pentru aproape toată lumea. 

Ritmul de creștere al prețurilor în vestul Europei

Spre comparație, rata medie a inflației la nivelul tuturor țărilor UE este de 9,9% în februarie 2023, iar în zona euro ea scade la 8,5%. Astfel, deși aceasta este o problemă generală în întreaga Europa, ritmul de creștere al prețurilor diferă foarte mult între Vest și Est. Mai exact, țări bogate, cu salarii de câteva ori mai mari decât în România, anunță creșteri de prețuri de o cifră. Spre exemplu, micuțul stat Luxemburg, unde salariul minim este de aproape 2.400 de euro pe lună, a avut în februarie 2023 o rată a inflație de doar 4,3%. În Spania, Grecia, Franța și Belgia prețurile au crescut cu aproximativ 6%.  

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?