Guvernul a adoptat miercuri Hotărârea de Guvern prin care este validată lista celor 27 de spitale care vor fi construite sau reabilitate pe baza finanțării prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre o finanțare de 2,1 miliarde de euro, „finantare care va aduce un alt aspect pe tot ceea ce poate să însemne modul în care se vor derula serviciile de sănătate în țara noastră”. Termenul de finalizare a lucrărilor este iunie 2026.
„Astăzi avem, în fine, Hotărârea de Guvern prin care aprobăm lista celor 27 de spitale care vor fi construite sau reabilitate. Este un obiectiv pe care l-am asumat prin PNRR. Ministerul Sănătății a reușit ca în final să analizeze și să poată să întocmească această listă. Discutăm de aproximativ 2,1 miliarde de euro, finanțare care va aduce un alt aspect pe tot ceea ce poate să însemne modul în care se vor derula serviciile de sănătate în țara noastră. Sigur, este doar o parte din măsurile pe care Guvernul și –a propus să le ia. La sfârșitul lunii ianuarie am aprobat reabilitarea și modernizarea a 26 de spitale din 13 județe și în Capitală.”, a spus Ciucă în timpul ședinței de Guvern de miercuri.
Secretarul de Stat la Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a explicat cuprinsul hotărârii și modul în care au fost selectate unitățile medicale.
,,Este Hotărârea de Guvern care aprobă toate aceste obiective de investiții care țin de Ținta 377 Componenta 12 – Sănătate din PNRR. Este vorba de 27 de obiective de investiții care înseamnă clădiri noi, reabilitări de clădiri, secții și pavilioane aparținând unor unități sanitare din 17 județe, inclusiv în Municipiul București. Investiția are în vedere, pe lângă infrastructura fizică și dotarea cu echipamente medicale și inclusiv o componentă importantă de digitalizare, respectiv realizarea unui flux informațional în fiecare unitate sanitară printr-o foaie de observație electronică pentru 6.000 de paturi, iar echipamentele medicale ce vor fi achiziționate noi, vor deservi 6.540 de paturi.
Procesul de selecție, sigur a urmat criteriile care au fost adoptate anul trecut. Au fost selectate întâi spitalele care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, după care au fost ierarhizate aceste spitale în ordine deswcrescătoare a punctajului până la atingerea bugetului aprobat.”, a precizat Adriana Pistol.
Premierul a adăugat faptul că elementul cel mai important este termenul, adică finalul lunii iunie 2026, când toate aceste 27 de obiective trebuie să fie finalizate, responsabilitatea coordonării, monitorizării și execuției fiind în totalitate a Ministerului Sănătății.