Prima pagină » Profesorii insistă să țină școlile închise, liderii de sindicat au anunțat un nou protest în Capitală. PSD contrazice sindicaliștii: S-a diluat acest protest, mai mult de jumătate dintre dascăli sunt la clase

Profesorii insistă să țină școlile închise, liderii de sindicat au anunțat un nou protest în Capitală. PSD contrazice sindicaliștii: S-a diluat acest protest, mai mult de jumătate dintre dascăli sunt la clase

by A. Ionut
0 comment

Liderul sindical din educație Marius Nistor a anunțat că un nou protest va avea loc joi sau vineri în București. El a spus că sindicatele au depus o cerere la Primăria Capitalei și, în funcție de răspunsul primăriei, protestul va fi organizat într-una din zilele viitoare.

Nistor susține că la protest vor veni circa 20.000 de participanți. El a anunțat că greva profesorilor va continua până când guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților.

„Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a declarat Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației.

Liderul de sindicat a transmis că cei 15.000 de profesori care au încetat greva nu sunt membri de sindicat.

„În grevă sunt și nemembri de sindicat. Majoritatea celor care s-au retras nu sunt membri de sindicat, deci cifrele prezentate de minister sunt nesemnificative”, a spus Nistor.

De cealaltă parte apar informații care îl contrazic pe liderul de sindicat. „Ordonanța de Urgență privind majorarea salariilor din educație satisface primele solicitări ale sindicatelor”, a declarat la RFI liderul deputaților PSD, Alfred Simonis. Acesta susține că mai mult de jumătate dintre profesori au renunțat la grevă.

„87% din sindicaliști înseamnă undeva pe la 40% din totalul profesorilor, deci mai mult de jumătate din dascăli sunt la ore. Guvernul a implementat deja niște măsuri (…). În acest moment, prin Ordonanța de Urgență dată săptămâna trecută, s-au satisfăcut primele solicitări ale sindicatelor în raport cu Guvernul (…). Evident, e insuficient, evident că dascălii au nevoie de mai mult și o mare majoritate dintre ei merită mai mult, prin urmare, evident că va trebui Guvernul să găsească soluții prin care să prioritizeze acest sistem de învățământ, la fel cum a făcut-o pentru sistemul de sănătate (…). Cred că în perioada următoare, cu calm, în anii următori, nu trebuie să-i mințim pe oameni, pentru că dacă nu sunt bani și noi ne angajăm că plătim salarii pe care nu le putem susține, nu vom face decât ca peste un an sau doi să le spunem că nu mai sunt bani de salarii, or așa ceva un Guvern responsabil nu face. Atunci când faci creșteri salariale, trebuie să te bazezi pe niște venituri, pe niște bani la bugetul de stat. În acest moment, nu există. Calendarul propus de Guvern, cu creșteri în următorii trei ani de zile, dar și cu o reformă a sistemului de învățământ poate fi făcut cu calm și nu pe seama elevilor care nu-și pot da examenele din cauza faptului că nu se prezintă o parte din profesori la ore”, spune Alfred Simonis.

„Totuși, trebuie să luăm în calcul că s-a diluat acest protest, vă spun, mai mult de jumătate dintre dascăli sunt la clase (…). Noi trebuie să găsim metode prin care să-i convingem pe dascăli să meargă la ore. Nu putem să punem într-o Ordonanță de Urgență un text care să facă referire la o lege care nu e în vigoare, iertați-mă, am încercat să discut și eu cu liderii de sindicat. Ei ne cereau ca în Ordonanța asta cu 1.000 de lei să se pună grila care va fi parte integrantă în legea care va intra în vigoare în septembrie. Păi, oameni buni, e o nebunie, pe tehnică legislativă, mă raportez la ceva ce nu există. Ce garanție îți trebuie, dacă eu fac referire la o lege care nu există, asta e o garanție pentru cineva?”, încheie Simonis.

Întrebat cât mai e dispus PSD să aștepte pentru a face rocada premierilor cu PNL, liderul deputaților social-democrați a spus: „Este o discuție care se va purta în coaliție, liderii coaliției vor lua această decizie”.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?