Vicepremierul liberal Cătălin Predoiu a declarat miercuri că în calitate de ministru al Afacerilor Interne, va transmite o circulară către toţi prefecţii, pentru a lua măsurile şi a observa modul în care instituţiile publice, autorităţile statului aplică legea eliminării dosarului cu şină. Legea a intrat în vigoare pe data de 4 iulie şi instituţiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a se organiza în acest sens.
”Simplificarea procedurilor administrative şi a proceselor birocratice sunt două obiective importante, constante ale PNL, regăsite în programele politice ale partidului dar şi în acţiunea ministerelor, care au avut responsabilităţi în acest domeniu, nu în ultimul rând în atenţia parlamentarilor noştri care au avut şi o iniţiativă în acest sens. Legea 9/2023 reprezintă un rezultat concret al acestor programe şi al acestui efort parlamentar al colegilor şi prevede un număr de măsuri concrete şi obligaţii clar definite, pentru instituţiile statului, cu scopul de a se apropia de cetăţean, de a simplifica procedurile birocratice, de a face paşi spre debirocratizarea serviciului public administrativ”, a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Predoiu a spus că acesta este un obiectiv nu numai al PNL ci şi al miniştrilor PNL şi al Guvernului României.
”Vom continua pe această linie până când aceste proceduri vor deveni un exerciţiu mult mai facil pentru cetăţean şi vom alinia standardele debirocratizării şi digitalizării în administraţia românească la tot ceea ce se întâmplă la vârf în democraţiile dezvoltare.
Legea a intrat în vigoare pe data de 4 iulie şi instituţiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a se organiza în acest sens.
„Pot să vă anunţ că în calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi transmite o scrisoare, circulară către toţi prefecţii, pentru a lua măsurile, în limita competenţelor legale, de a invita şi a observa modul în care instituţiile publice, autorităţile statului aplică această lege”, a afirmat Predoiu.
Legea conţine drepturi clar definite pentru cetăţean şi nu trebuie ca aceste drepturi să fie ignorate, mai spune Predoiu.
”Vom monitoriza, supraveghea, modul în care se aplică această lege şi evident, tema, dacă e necesar, va fi adusă în atenţia Guvernului. Este o măsură sută la sută de inspiraţie liberală, este o măsură în favoarea cetăţeanului şi este un rezultat concret al eforturilor colegilor noştri”, a mai precizat Predoiu.
Românii au la dispoziție site-ul www.romaniafaradosar.ro, unde pot citi în detaliu prevederile din lege și unde pot semnala situații în care le este cerut un dosar sau copii după documente.
,Legea 9/2023 are două componente fundamentale: interzicerea copiilor și eliminarea dosarului cu șină, ambele cu scopul comun de a simplifica administrația României. Cetățenii implicați sunt esențiali pentru implementarea cu succes a legii. În acest sens, am creat platforma www.romaniafaradosar.ro. Aici, cetățenii se pot informa despre prevederile legii și, în plus, au posibilitatea de a sesiza instituția prefectului cu privire la orice situație în care le sunt cerute dosare cu șină, diverse obiecte de papetărie sau copii după documente. Încurajăm cetățenii să fie ambasadori pentru această lege și să îi informeze și pe alții despre beneficiile proiectului.”, George Tuță, deputat PNL și inițiator al legii.