Prima pagină » Șefii ASF susțin în Guvern plafonarea prețurilor RCA. Premierul vrea o decizie astăzi

Șefii ASF susțin în Guvern plafonarea prețurilor RCA. Premierul vrea o decizie astăzi

by A. Ionut
0 comment

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) merge  la Guvern cu propunerea plafonării pentru 6 luni a prețurilor RCA la nivelul din 28 februarie 2023. Premierul Nicolae Ciucă a precizat în ședința de Guvern că astăzi se va lua o decizie pentru români.

 „În momentul de față ce se întâmplă pe RCA neliniștește foarte mulți cetățeni. Pentru mulți dintre români, inclusiv pentru noi, este greu de înțeles, ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă atât de scurtă de timp când 2 societăți de asigurări au intrat în insolvență sau au dat faliment. Este momentul în care astăzi, președintele ASF va susține un Guvern un proiect de HG și pe baza propunerii și analizei pe care o vom desfășura în cadrul ședinței, voi lua o decizie în acest sens.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit propunerii ASF, prețurile RCA vor fi plafonate la nivelul tarifelor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

„Prima medie RCA subscrisă de societățile de asigurare autorizate și supravegheate de ASF în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru polițele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referință RCA publicat de ASF în data 07 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

În acest context, varianta nouă a proiectului păstrează plafonarea comisioanelor percepute de brokeri la maximum 8% din prima brută încasată.  Această schimbare a venit după ce principalii asigurători au spus că nu este posibil să susțină tarifele de anul trecut.

„Pentru categoria de autoturisme deținute de persoanele juridice, tariful de referință este mai mare decât prima medie RCA subscrisă în luna februarie 2023 pentru toate segmentele tarifare corespunzătoare acestei categorii (în funcție de capacitatea cilindrică a motorului).

Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +16%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +27%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică <= 1200 cmc.

În cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referință actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și vârsta asiguratului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică >2500 cmc, pentru asigurații cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).”, propune ASF.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?