Table of Contents
Solidaritate în fața dezastrului: Copiii din Cudalbi se implică în curățarea școlii distruse de inundații. Într-o lecție impresionantă de solidaritate și responsabilitate, mai mulți copii din Cudalbi, județul Galați, au luat inițiativa de a ajuta la curățarea școlii în care învață, grav afectată de viituri. “Școala Gimnazială ‘Prof. Emil Panaitescu'”, altădată o instituție modernizată cu fonduri europene, a fost transformată într-un adevărat dezastru de apele care s-au abătut recent asupra localității.
O școală model, acum devastată de inundații
Până nu demult, această școală era un model de performanță și inovare, oferind elevilor săi condiții de studiu la standarde europene. Acum, însă, sălile de clasă sunt pline de noroi, iar mobilierul și parchetul au fost grav avariate. Apa și aluviunile au invadat școala, forțând închiderea ei completă. În lipsa curentului electric și a apei potabile, situația este cu adevărat dramatică.
Apel pentru ajutor din partea comunității
„Apel către cei care vor să ajute! ‘Școala Gimnazială ‘Prof. Emil Panaitescu’ și Grădinița Nr. 1 din Cudalbi au fost grav afectate de inundații. De ce avem nevoie? De oameni care să ne ajute să scoatem noroiul, parchetul și mobilierul afectat în primul rând. Localitatea nu are apă și nici curent electric. Mulțumim!”, a transmis Anca Dediu, directorul unității de învățământ.
Cosmin, un erou de doar 7 ani
Primul care a răspuns acestui apel a fost Cosmin, un băiat de doar 7 ani, care a venit împreună cu mama lui. Determinarea lui Cosmin de a ajuta a impresionat întreaga comunitate. „Nu a vrut să rămână acasă”, povestește directorul școlii. „A curățat de noroi scaunele din trei săli de clasă, iar mai târziu s-au alăturat și trei fete de clasa a opta. Solidaritatea lor ne dă speranță că vom reuși să depășim această tragedie”, a adăugat Anca Dediu.
Profesor de la Sfântul Sava, cercetat pentru abuz sexual
O școală SMART, acum inoperabilă
Până la inundații, școala era una dintre cele mai bine dotate din regiune, fiind o școală SMART, cu echipamente și facilități moderne. Din păcate, însă, nu este singura unitate de învățământ afectată: Ministerul Educației a confirmat că activitatea a 41 de școli din județul Galați a fost grav perturbată de inundații.
Situația actuală nu permite învățământ online
„Precizăm că situația actuală nu permite, în aceste cazuri, desfășurarea cursurilor în format online. Consiliile de administrație ale unităților de învățământ afectate vor stabili măsuri pentru ca programa școlară să fie parcursă integral”, a transmis Ministerul Educației.
Soluții temporare: școli modulare pentru copiii afectați
Într-un efort de a sprijini copiii din zonele calamitate, premierul Marcel Ciolacu a decis eliberarea de urgență a patru clădiri modulare de la Rezervele Naționale ale Statului. Acestea vor fi instalate în localitățile afectate, inclusiv în Cudalbi, pentru ca elevii să poată continua cursurile până la remedierea situației.
Școli modulare pentru a asigura continuitatea educației
„Inundațiile au afectat grav școlile din Pechea, Cudalbi și Costache Negri, însă educația copiilor nu trebuie întreruptă. Vom monta școli modulare dotate cu toate facilitățile necesare, inclusiv grupuri sanitare, astfel încât copiii să aibă un mediu de învățare sigur”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Ne vedem și pe Facebook!