Prima pagină » Tensiuni extreme: UE reacționează dur și anunță noi sancțiuni economice, dacă Belarus va găzdui armele nucleare ale lui Putin

Tensiuni extreme: UE reacționează dur și anunță noi sancțiuni economice, dacă Belarus va găzdui armele nucleare ale lui Putin

by B. R.
0 comment

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva Belarusului, dacă această țară acceptă desfășurarea unor arme nucleare rusești pe teritoriul său. Reacția vine după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat un acord între Moscova și Minsk pentru staționarea în Belarus a unor arme nucleare tactice. 

„Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice rusești constituie o escaladare iresponsabilă și o amenințare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacționeze prin noi sancțiuni”, a transmis Borrell.

În acest timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu au în acest stadiu niciun indiciu că Rusia „ar intenționa să recurgă la arme nucleare în Ucraina” și deocamdată pentru SUA nimic nu justifică „schimbarea poziționării în materie de descurajare strategică”.

Totul vine după ce Putin a bătut palma cu Lukașenko pentru mutarea unor arme tactice nucleare în Belarus. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns față de intenția Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic „neobișnuit”, întrucât Statele Unite au „desfășurat de mult timp” arme nucleare în țările cu care sunt aliate și a menționat Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia Și Grecia.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi și ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata lui Zelenski va obține astfel de muniții.

„Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze”, dar deocamdată nu au fost folosite, a spus președintele rus.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conțin uraniu sărăcit.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?