Începând de astăzi, 1 aprilie, valoarea tichetului de creșă va ajunge la 600 de lei. Acest lucru înseamnă încă 30 de lei adăugați la valoarea actuală a acestuia.
„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”, potrivit Ordinului comun nr. 1.121/655/2023, apărut azi în Monitorul Oficial.
Valoarea tichetului de creșă, indexată cu 30 de lei
Aceeași valoare se va aplica, de asemenea, pentru primele două luni ale semestrului II din acest an, respectiv august și septembrie 2023. Așadar, este vorba despre o indexare a valorii tichetului cu 30 de lei față de valoarea acum în vigoare, stabilită potrivit Ordinului MMSS nr. 1.306/2022.
La Parlament a fost înregistrată recent o propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă, ca excepție de la regula acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora, ca răspuns la imposibilitatea actuală a angajatorilor de a acorda acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la lucru din concediul de creștere.
Deși valoarea acestui tichet este indexată anual, el, practic, nu este acordat, potrivit parlamentarilor care au venit cu propunerea. Într-adevăr, dacă ne uităm pe lista unităților emitente de bilete de valoare publicată de Ministerul Finanțelor, niciunul dintre emitenți nu are listate tichetele de creșă.
Cine sunt beneficiarii
Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat și de stat. Acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul. Ele se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.
Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență.
Există o listă cu acte necesare pentru românii care vor să obțină tichetele de creșă, iar pe aceasta se află:
- cererea pentru acordarea tichetului de creșă
- actul doveditor eliberat de creșă sau de entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul
- documente care să dovedească calitatea de tutore
- declarație pe propria răspundere că celălalt părinte (sau tutore) nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani (sau 3 ani dacă este vorba de copil cu handicap)
alte documente solicitate de angajator
La fel de important de știut este faptul că tichetele de creșă sunt distribuite lunar salariaților pentru copii naturali, dar și pentru cei adoptați. Tichetele sunt oferite și celor cărora li s-a instituit tutela celor mici.