De la grindină de mari dimensiuni, până la tornade care au îngrozit lumea. Săptămâna aceasta meteorologii au emis alertă de cel mai înalt nivel de tornadă. Specialiștii avertizează că fenomenele care urmează vor fi și mai dure, asta pentru că schimbările climatice sunt ireversibile.
Anual, în Europa sunt raportate în jur de 800 de tornade, însă intensitățile acestor fenomene meteo extreme nu reușesc să ajungă la puterea celor din Statele Unite datorită climei.
Tromba vârtejului se formează în urma rafalelor de vânt, atunci când aerul cald este împins violent spre cer, iar aerul rece coboară la viteze mari. Curenții puternici formează o pâlnie care dacă atinge solul mătură tot ce îi stă în cale până când furtuna începe să se oprească.
Rafalele de vânt cuprinse între 75 și aproape 120 de kilometri pe oră descriu o tornadă de gradul 1, care poate smulge acoperișuri și poate muta mașinile din loc.
Una dintre cele mai devastatoare tornade din Europa a avut loc în Cehia, acum 2 ani. Furtuna extremă a măturat totul în cale. Furtuna a fost clasată la gradul 4 și a avut o viteză medie de peste 380 de kilometri pe oră. 6 oameni au murit, iar alți 200 au ajuns la spital.
Puterea tornadei a fost atât de mare încât o camionetă de 7 tone a fost aruncată peste 20 de metri. Pagubele produse au fost de peste 580 de milioane de euro.
Săptămâna aceasta, meteorologii au emis alertă pentru România de 3 din 3 de tornadă. Vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră.
În 2019, tornada care a șocat întreaga țară a fost surprinsă de zeci de români care circulau pe Autostrada A2. Intensitatea fenomenului din Călărași a fost de 2 din 5.
Cea mai puternică tornadă din România a fost raportată pe 12 august 2002, în comuna Făcăeni, din Ialomița. Localitatea era la un pas de a fi ștearsă cu totul de pe fața pământului. Peste 420 de locuințe au fost lovite de furtună, iar peste 120 de hectare au fost măturate de tornada care a avut viteze cuprinse între 250 și 300 de kilometri pe oră. Fenomenul a fost de gradul 3 din 5.