Prima pagină » RAPORT: Regiunea din România cu cele mai mici cheltuieli de cercetare-dezvoltare. Nivelul de educație, scăzut

RAPORT: Regiunea din România cu cele mai mici cheltuieli de cercetare-dezvoltare. Nivelul de educație, scăzut

by B. R.
0 comment

România e codașa UE la cheltuieli publice pentru cercetare și dezvoltare, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Iar în interiorul României, regiunea cu cele mai mici astfel de cheltuieli este sud-estul țării. 

În UE, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare au crescut doar marginal în deceniul precedent, de la 2,0% din PIB în 2010 la 2,3% în 2021. Cheltuielile pentru inovare și cercetare și dezvoltare rămân puternic concentrate în statele membre din nord-vestul UE și în capitale și în alte regiuni metropolitane.

În 2021, intensitatea cercetării și dezvoltării a ajuns la 3,4 % în Suedia și la 3,0 % în Germania.
La polul opus, intensitatea cercetării și dezvoltării era de numai 0,4 % în România.

Variațiile sunt și mai mari la nivel subnațional, unele regiuni investind aproape 8% din PIB în cercetare și dezvoltare (Braunschweig în Germania și Brabant Wallon în Belgia), în timp ce în altele intensitatea cercetării și dezvoltării a fost mai mică de 0,1% (România de Sud-Est).

UE a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii în ceea ce privește îmbunătățirea tratării apelor urbane reziduale. În 2020, aproximativ 98% din apele urbane reziduale din UE-27 erau colectate, 23 de state membre având peste 99% din apele urbane reziduale colectate.

Cu toate acestea, există câteva aglomerări în care infrastructura mai trebuie construită sau îmbunătățită. Doar 63% din apele uzate au fost colectate în România, față de 86% în Cipru.

Variațiile regionale ample în ceea ce privește nivelurile de educație reflectă o tendință a capitalului uman de a se concentra în regiunile mai dezvoltate și apropiate de marile orașe. În general, nivelul de educație este mult mai ridicat în regiunile mai dezvoltate decât în regiunile mai puțin dezvoltate.

n 2021, în regiunile mai dezvoltate, aproximativ 37% din populație (cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani) avea o diplomă de învățământ terțiar (învățământ post-liceal sau universitar), față de 25% în regiunile mai puțin dezvoltate. Nivelul de educație a crescut în toate statele membre și regiunile UE în ultimele decenii, deși decalajul dintre regiunile cele mai performante și cele mai puțin performante a crescut constant.

În unele regiuni (de exemplu, capitalele din Danemarca, Lituania sau Polonia), aproape sau mai mult de 70% din populație are studii superioare, în timp ce în alte regiuni (de exemplu, Sud-Est în România sau Sicilia în Italia) această proporție este mai mică de 20%.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?