Prima pagină » Surse: Fermierii români ar urma să primească 30 de milioane de euro. Decizie de la Bruxelles

Surse: Fermierii români ar urma să primească 30 de milioane de euro. Decizie de la Bruxelles

by B. R.
0 comment
APIA, anunț important! Producătorii agicoli pot depune cereri pentru sprijin financiar până la data de 11 mai 2023

Bruxellesul va anunța în curând noua tranșă de sprijin pentru fermierii din țările est-europene afectate de importurile din Ucraina. Astfel, Polonia ar urma să primească 39 330 000 de euro, România 29 730 000, Ungaria 15 930 000, Bulgaria 9 770 000 și Slovacia 5 240 000, transmite corespondentul Europei Libere la Bruxelles, citând surse ale Comisiei.

Miniștrii agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au cerut, într-o scrisoare adresată vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și comisarului UE pentru comerț, Janusz Wojciechowski, să extindă lista restricțiilor la import din Ucraina și trecerea lor în regim exclusiv de tranzit. 

Pe lângă produsele interzise în prezent: grâul, porumbul, semințele de rapiță și semințele de floarea soarelui , ei cer completarea listei cu: ulei de floarea soarelui, făină, miere, zahăr, fructe moi, ouă, toate tipurile de carne, lapte și produse lactate.

„Dorim să atragem încă o dată atenția asupra importurilor în creștere de produse agricole din Ucraina, care cauzează perturbări grave și daune pieței UE, producătorilor agricoli, în special în statele membre care se învecinează sau din apropierea graniței cu Ucraina”, se spune în scrisoarea comună a miniștrilor de resort din cele cinci state, consultată de Europa Liberă.

Ei spun că, deși subiectul a fost abordat în mod repetat la reuniunile Consiliului UE pentru agricultură și pescuit, „până acum nu a fost abordat în mod adecvat”.

Guvernul a aprobat joi hotărârea prin care producătorii agricoli din sectorul cerealelor vor beneficia de un sprijin de urgenţă în valoare totală de 20 de milioane de euro. Astfel, producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina vor putea beneficia de un grant, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului. Plăţile se vor efectua până la data de 30 septembrie, iar valoarea unitară a grantului va fi stabilită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Banii vor fi acordaţi producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi a producţiei proprii de grâu din recolta anului trecut.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că se vor asigura mecanismele de alocare a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri. Fermierii vor putea să depună documentele la APIA în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?