Prima pagină » Anchetă uriașă: Raiffeisen Bank, acuzată că sponsorizează războiul lui Putin

Anchetă uriașă: Raiffeisen Bank, acuzată că sponsorizează războiul lui Putin

by B. R.
0 comment

Autoritățile din Cehia investighează banca austriacă Raiffeisen Bank International, pe fondul activităților sale în Rusia. O asociație pentru drepturile cetățenilor și antreprenorilor a depus o plângere împotriva Raiffeisen, acuzând-o de continuarea activităților în Rusia și de sponsorizarea invaziei Moscovei în Ucraina.

Raiffeisen, cea mai mare bancă europeană care încă mai operează în Rusia, și-a anunțat intenția de a părăsi piața în luna februarie a anului trecut, dar apoi a amânat-o până la sfârșitul anului 2023. Directorul general al Raiffeisen, Johan Strobl, a declarat că Raiffeisen este pregătită să își vândă operațiunile, dar nu a oferit un termen.

Investigația a fost lansată de Centrul Național Antiterorism din Cehia.

Banca Centrală Europeană a îndemnat Grupul Raiffeisen să pună capăt afacerilor în Rusia, dar holdingul austriac a continuat afacerile, în ciuda nemulțumirilor de la Kiev. 

Filiala din Rusia a Raiffeisen a raportat o creștere de nouă procente a afacerilor în prima jumătate a anului 2023. Acest lucru este subliniat de Libor Maleček, autorul plângerii penale împotriva grupului. „Cum este posibil să vedem brusc în bilanțul contabil că ei dau sute de milioane terorismului pentru a sprijini mașina militară rusă?”

Banca se apără și susține că își limitează activitățile în Rusia. „Ne angajăm să reducem în continuare activitățile de afaceri din Rusia. (…) Grupul este responsabil pentru menținerea integrității băncii din Rusia, care are peste nouă mii de angajați”, se arată într-un comunicat de presă al Raiffeisen.

Kievul a inclus în trecut grupul Raiffeisen pe lista sa cu „sponsori internaționali ai invaziei Rusiei”. Banca Centrală Europeană face presiuni, de asemenea, pentru plecarea sa din Rusia, în timp ce activitățile grupului sunt investigate și de autoritățile din SUA.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?