Rusia bruiază „activ și constant” comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Moscova, o spune chiar șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu. Oficialul susține, totodată, că România și Europa trebuie să se pregătească pentru „o confruntare pe termen lung” cu regimul Federației Ruse.
„Această confruntare o resimțim foarte bine în special în Flancul Estic al NATO și mai ales în regiunea de unde provin, Marea Neagră. Războiul Federației Ruse în Ucraina a destabilizat în mod fundamental regiunea Mării Negre și a provocat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, cu repercusiuni asupra mediului de securitate (…).
Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei. De aici, sunt lansate rachete spre Ucraina, asupra infrastructurii sale civile ori militare. Regiunea a devenit scena unor tot mai frecvente acțiuni militare, cu incidente maritime și acțiuni care limitează libera circulație a navelor”, a declarat, joi, generalul Daniel Petrescu, într-o declarație susținută la Forumul Euroatlantic de Reziliență, organizat la București de Centrul Euroatlantic pentru Reziliență.
El a dat ca exemplu în acest sens atacurile lansate constant de Rusia asupra porturilor ucrainene, aproape de frontiera României, care îi afectează și pe locuitorii din Delta Dunării.
„Există un risc constant, asociat probabilității tot mai mari de producere a unor incidente la granița NATO, provocate de posibilitatea ca anumite drone sau rachete să dea rateuri. Infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale (ale României) ar putea fi lovite din greșeală.
Acțiunile active și constante ale bruiajului rusesc afectează comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Rusia”, a arătat șeful Armatei Române.
El a vorbit și despre un alt pericol – minele marine aflate în derivă în Marea Neagră.