Prima pagină » Deputatul PNL Florin Alexe: „Un obiectiv foarte important este acordarea respectului cuvenit femeilor însărcinate și părinților”

Deputatul PNL Florin Alexe: „Un obiectiv foarte important este acordarea respectului cuvenit femeilor însărcinate și părinților”

by B. R.
0 comment

A fost adoptată Legea privind accesul cu prioritate pentru femei însărcinate precum şi pentru persoane însoţite de copii, cu vârsta de până la 5 ani, la casieriile sau ghișeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, susținută în Parlament de deputatul PNL de Maramureș, Florin-Alexandru Alexe, după cum notează acesta pe pagina sa de Facebook. 

De asemenea, se propune și amenjarea unor locuri de parcare rezervate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

”Un obiectiv foarte important pentru consolidarea unei societăți puternice este acordarea respectului cuvenit în spațiul public femeilor însărcinate și părinților. În acest sens, am susținut în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege prin care se va acorda prioritate adulților însoțiți de copii la casieriile, ghişeele și casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, pe care l-am inițiat împreună cu Mirela Retegan, fondatoare Gasca Zurli”, susține deputatul Florin Alexe.

Deputatul susține că această inițiativă legislativă s-a bucurat de un sprijin foarte mare în societatea civilă și în mass-media.

„Printr-o strânsă colaborare între parlamentari și reprezentanții organizațiilor de părinți, putem asigura cadrul legislativ adecvat pentru încurajarea cât mai multor cetățeni să pună bazele unei familii în țara noastră.

Le sunt recunoscător colegilor mei Mara Calista și Alin Ignat, alături de care am lucrat pentru conceperea propunerii legislative. Le mulțumesc tuturor colegilor din Parlament care au contribuit la îmbunătățirea proiectului. Votul de astăzi arată unitatea parlamentarilor în privința adoptării legilor necesare României viitorului. În continuare, vom lua toate măsurile necesare pentru susținerea familiilor aflate la început de drum”, a spus deputatul Florin Alexe.

Alte prevederi importante:

  • Entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane;
  • În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică;
  • Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate;
  • Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează: a) nerespectarea prevederilor art. 1 – 3, cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei; b) nerespectarea prevederilor art.4, prin încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei; c) fapta persoanei care folosește, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei;
  • În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, entităţile publice şi private pun în aplicare dispoziţiile ….(….). 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?