Prima pagină » Ligia Deca, despre examenele naționale: am prelungit perioada de înscriere la Bacalaurea și de încheiere a mediilor

Ligia Deca, despre examenele naționale: am prelungit perioada de înscriere la Bacalaurea și de încheiere a mediilor

by B. R.
0 comment

Evaluarea Națională și Bacalaureatul pot fi susținute la datele stabilite, doar dacă elevii se vor întoarce de săptămâna viitoare în bănci, susține ministrul Educației, Ligia Deca. Acest lucru este posibil doar dacă profesorii ar decide să încheie greva. 

În caz contrar, vor fi necesare prelungiri atât privind încheierea situațiilor școlare, cât și susținerii examenelor, susține șefa de la Educație.

Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali. Conform calendarului actual, în 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie. Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română. 

„Mă voi referi puțin la structura anului școlar. Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie, am prelungit perioada de înscriere la Bacalaureat.

Evaluarea Națională începe pe 19 iunie. Este foarte important pentru a putea să rămânem în acest calendar să dăm predictibilitate elevilor, să ne putem întoarce cu toții în sălile de clasă de săptămâna viitoare.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, deși nu ne dorim asta, va trebui să ne gândim la prelungiri, prelungiri de închidere a situațiilor școlare, reprogramări ale probelor examenelor naționale. (…) Având în vedere importanța ca toți elevii să își poată susține examenele, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem încheia acest an școlar în cele mai bune condiții. Avem aproximativ 183.000 de elevi de clasa a 8-a și 142.000 de elevi de clasa a 12-a. Pentru ei avem nevoie să ne întoarcem la școală. Considerăm că avem suficiente garanții până acum pentru a nu pune în dificultate aceste sute de mii de elevi care trebuie să susțină examenele”, a declarat Ligia Deca.

Ligia Deca a rugat cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine Evaluarea Națională și Bacalaureatul, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii, ea precizând că simultan negocierile cu sindicaliştii pentru celelalte revendicări pot continua.

Reamintim că Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență pentru majorarea salariilor profesorilor, însă sindicatele au anunțat că nu sunt de acord cu formula găsită și că greva generală va continua, în condițiile în care urmează examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?