Prima pagină » Ruptură în PSD: Partidul nu e de acord cu Daea, vrea suspendarea importurilor din Ucraina

Ruptură în PSD: Partidul nu e de acord cu Daea, vrea suspendarea importurilor din Ucraina

by B. R.
0 comment

Partidul Social Democrat cere suspendarea temporară a importului de cereale din Ucraina. Asta după ce ieri ministrul Agriculturii (PSD) a anunțat că România va restricţiona exportul de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, va institui măsuri de securizare suplimentară pentru tirurile care tranzitează teritoriul ţării şi controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina.

„PSD solicită ca la nivelul Guvernului României să se elaboreze în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, care gestionează politica de comerț a României, trebuie să colaboreze cu Ministerul Agriculturii pentru redactarea actului normativ, care să fie adoptat în cazul în care problema nu va fi soluționată în timp util la nivelul Comisiei Europene“, precizează PSD într-un comunicat de presă.

„PSD consideră că, pentru rezolvarea problemelor generate de exporturile ucrainene, este nevoie de o soluție comună, agreată la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, PSD salută propunerea vice-președintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, ca șefii guvernelor din cele cinci state afectate să adopte o poziție comună prin care să se activeze mecanismele europene speciale privind suspendarea acestor importuri. Dacă însă această poziție comună nu se va contura într-un interval rezonabil, situația României va deveni deosebit de gravă în contextul în care celelalte state din regiune au luat deja măsuri unilaterale pentru interzicerea importurilor din Ucraina. Prin urmare, Guvernul României va fi nevoit să adopte măsura suspendării importurilor până când Comisia Europeană va furniza un răspuns adecvat pentru rezolvarea acestei probleme. Totodată PSD subliniază că, dintre toate statele UE, România a sprijinit cel mai mult Ucraina în privința exporturilor de cereale. Peste jumătate din aceste exporturi, respectiv peste 14 milioane de tone, au traversat teritoriul țării noastre, iar România trebuie să mențină acest sprijin important, prin asigurarea culoarelor de tranzit pentru cerealele ucrainene către statele terțe”, încheie reprezentanții PSD.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?