Imaginile din satelit obținute de Financial Times și analizate de serviciile americane arată că lucrările se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 6 kilometri pătrați, situată la 30 de kilometri sud-vest de Beijing. Experții militari consideră că adânciturile vizibile vor servi ca buncăre mari și consolidate, destinate protejării liderilor militari în eventualitatea unui conflict, inclusiv unul nuclear.
Un cercetător chinez familiarizat cu imaginile a declarat pentru Financial Times că „șantierul are toate semnele distinctive ale unei instalații militare sensibile”, fiind caracterizat de beton puternic armat și tuneluri subterane adânci.
Construcția a început la mijlocul anului 2024, conform evaluărilor imaginilor din satelit. Trei persoane informate cu privire la situație au menționat că anumiți analiști ai serviciilor de informații au denumit proiectul „Orașul militar Beijing”.
Această inițiativă coincide cu planurile Armatei de Eliberare a Poporului de a dezvolta noi arme și proiecte până în 2027, anul centenarului forțelor armate chineze. Totodată, serviciile americane afirmă că președintele Xi Jinping a cerut armatei să fie pregătită pentru o eventuală invazie a Taiwanului.
🚨Update: Beijing building Military FORTRESS bigger than the Pentagon – FT
A vast, secret command center is being constructed southwest of Beijing, spanning six square kilometers & hosting illusive bunkers to protect the top brass in case of conflict, including nuclear war!! pic.twitter.com/wojfDBIwBp
— US Homeland Security News (@defense_civil25) January 31, 2025
Mai mulți oficiali americani consideră acest proiect drept cel mai mare centru de comandă militară din lume, având o suprafață de cel puțin 10 ori mai mare decât Pentagonul. Dennis Wilder, fost șef al departamentului de analiză a Chinei din cadrul CIA, a declarat pentru Financial Times că „dacă se confirmă, acest nou buncăr subteran avansat de comandă semnalează intenția Beijingului de a construi nu doar o forță convențională de clasă mondială, ci și o capacitate avansată de luptă nucleară”.
Renny Babiarz, fost analist de imagini la Agenția Națională de Informații Geospațiale, a observat în imaginile din zonă peste 100 de macarale care lucrează pe o suprafață de 5 kilometri pătrați. Potrivit acestuia, „analiza imaginilor sugerează construirea mai multor posibile instalații subterane legate prin pasaje, deși sunt necesare informații suplimentare”.
În ciuda lipsei unei prezențe militare vizibile pe șantier, semne de avertizare împotriva dronelor sau fotografierii sunt amplasate în zonă. Gardienii refuză accesul și nu comentează cu privire la proiect. De asemenea, accesul la zone turistice din apropiere a fost restricționat.
Un fost oficial american a explicat că actualul sediu al armatei chineze din centrul Beijingului, relativ nou, nu a fost conceput pentru a servi drept centru de comandă securizat. Acesta a afirmat că „mărimea, amploarea și caracteristicile parțial îngropate ale noii instalații sugerează că va înlocui centrul existent ca principal punct de comandă pe timp de război”.
Un cercetător chinez a declarat că dimensiunile proiectului, de „10 ori mai mare decât Pentagonul, sunt potrivite pentru ambițiile lui Xi Jinping de a depăși SUA”. Acesta a adăugat că „această fortăreață are un singur scop, acela de a acționa ca un buncăr apocaliptic pentru armata chineză”.
Construcția vine în contextul unei reamenajări a zonei periferice vestice a Beijingului. Pe platforma Baidu Zhidao, un utilizator s-a întrebat dacă „se construiește Pentagonul chinez în Qinglonghu”.
Hsu Yen-chi, cercetător la Council on Strategic and Wargaming Studies din Taipei, a declarat că dimensiunea terenului „se poate presupune doar că este destinat unei organizații administrative sau unei baze de antrenament mari”.