Există destule voci, fie din mediul politic, fie din societatea civilă, care spun că în acest context economic dificil, marile firme pot plăti măcar 1% din veniturile lor pentru a susține salariații cu venituri mici și medii care muncesc din greu și contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a României.
Adevărul este că toate IMM-urile dar și multe alte companii mari românești plătesc taxa de 1% din venituri, fără să dea faliment și fără să practice prețuri mai mari. Este o exagerare populistă conform căreia dacă se introduce obligativitatea plății de 1% și celelalte câteva sute de companii care își diminuează artificial profiturile vor perturba mediul de afaceri și vor crește prețurile.
E o diferență de viziune: PNL e de partea marilor companii care nu vor să plătească taxe nici măcar de 1%, iar PSD este de partea salariaților cu venituri mici spre medii care au fost afectați de inflație. Deci, ce e mai important? Oamenii sau firmele care nu vor să plătească această taxă?
Referitor la propunerea PNL privind scăderea CAS cu 5 pp important este să aflăm și de unde vor completa banii, pentru că un partid serios spune cum asigură banii pentru măsurile sociale, iar de-a lungul timpului puțini au fost cei care au explicat de ce și cum vor implementa măsuri sociale.
Spre exemplu, PNL zice că vrea să taie cu 20% bugetul de pensii fără să spună din ce bani va plăti pensiile. Așadar, o diminuare a CAS de 25% cu 5 pp înseamnă o diminuare cu 20% a contribuțiilor la bugetul de pensii. Spre deosebire de PNL, PSD lămurește măcar această chestiune: „punem taxă de solidaritate pe marile companii, ca să putem scădea taxele la salariații cu venituri mici și medii”.
Rareș Bogdan spune că OMV nu plătește taxa de solidaritate pentru că Ministerul Finanțelor nu a transpus bine regulamentul European, în timp ce Comisia Europeană scrie, negru-pe alb, că Regulamentul european a fost transpus corect și complet de Ministerul Finanțelor. Și totuși, pe această temă, încă se mai discută public în contradictoriu. PSD e de părere că OMV nu plătește mai multe taxe pentru că Rareș Bogdan și PNL se opun taxei de solidaritate propusă de PSD.
Dar, dincolo de contradicții, e suficient să spunem că Virgil Popescu a fost cel care a participat la elaborarea Regulamentului UE din partea României!
Sursa foto: youtube