Prima pagină » Ce se întâmplă cu prețurile carburanților?

Ce se întâmplă cu prețurile carburanților?

by N Andreea
0 comment
carburanți

În ultimele luni, prețurile la benzină și motorină au crescut semnificativ, punând o presiune suplimentară asupra bugetelor șoferilor din România. În prezent, un litru de benzină costă până la 7,20 lei, iar motorina a ajuns la 7,19 lei pe litru, prețurile variind ușor de la o stație peco la alta. Această creștere de peste 40 de bani pe litru față de luna trecută este doar unul dintre efectele recentelor modificări fiscale, cu impact direct asupra costurilor de transport.

Creșterea prețurilor la carburanți în contextul noilor taxe pe companiile petroliere

Principala cauză a scumpirilor este modificarea Codului Fiscal, care impune un impozit suplimentar de 5% din cifra de afaceri pentru companiile de petrol și gaze. Aceasta este una dintre măsurile care vizează să creeze un mediu concurențial echitabil pe piața locală, potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, deputații Țuțuianu Marius-Horia, Crîstici Ognean și Nacov Gheorghe. Conform acestora, „modificarea era necesară pentru a elimina standardele duble și pentru a stabili un comportament fiscal unitar pentru toți jucătorii de pe piața de petrol și gaze din România”.

Noua măsură vine după o serie de creșteri de prețuri din ianuarie și iulie, când accizele la carburanți au fost majorate. Impactul acestei taxe va fi resimțit de toate companiile din sectorul petrolier, gaz și carburanți, indiferent de cifra lor de afaceri, în timp ce până acum doar companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro erau obligate să plătească acest impozit.

Ce înseamnă noile prețuri pentru șoferi

Pentru șoferii români, aceste scumpiri înseamnă costuri suplimentare. Spre exemplu, un plin de benzină pentru un autoturism cu un rezervor de 50 de litri costă acum aproximativ 360 de lei, în creștere față de 340 de lei, cât era la începutul lunii octombrie. În cazul motorinei, prețul pentru un plin a crescut cu aproximativ 15 lei. Aceste costuri vor continua să crească, spun analiștii financiari, care estimează că și anul viitor se va menține tendința de majorare a prețurilor la carburanți.

Prognoze pentru 2024: La ce să ne așteptăm

Odată cu aplicarea taxei suplimentare de 0,5% din cifra de afaceri pentru toate companiile de pe piața de petrol și gaze, începând din 2024, șoferii ar putea resimți alte scumpiri, pe fondul încercării companiilor de a-și menține profitabilitatea. Chiar dacă măsura are ca scop o fiscalitate mai echilibrată, efectele sale asupra consumatorilor finali ar putea determina creșteri ale prețurilor la carburanți pe tot parcursul anului.

Citește și: Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu

Ne vedem și pe Facebook!

Citeste si:

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?