Senatorii au votat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.
“Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (…) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare”, se arată în amendamentul adoptat de Senat.
Proiectul adoptat de Guvern și trimis la Parlament în decembrie 2022 nu prevedea un plafon pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse Curtea Constiuțională, care nu indicase un cuantum pentru acest prag. Guvernul Ciucă a modificat la sfârșitul anului definirea abuzului în serviciu astfel încât să ia în calcul hotărârea CCR din 2016, care a decis că numai comportamentul funcționarilor care constă în „încălcarea legislației primare”, adică a legii emisă de Parlament, dar și ordonanțelor de urgență ale Guvernului, poate avea o consecință penală.
Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă la dezbateri în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz și unde poate fi modificat acest cuantum.