Prima pagină » Ministrul Educației: suntem în calendar pentru a nu modifica datele examenelor. Amânăm doar dacă nu vor fi suficienți profesori

Ministrul Educației: suntem în calendar pentru a nu modifica datele examenelor. Amânăm doar dacă nu vor fi suficienți profesori

by B. R.
0 comment

Mai este o săptămână până la prima probă a examenului de Bacalaureat, iar Ministrul Educației susține că sunt șanse reale să se evite amânarea examenelor. Ligia Deca a spus marți, după discuțiile pe care le-a avut cu reprezentanții părinților, ai elevilor și cu sindicaliștii  că încă „suntem în grafic pentru ca probele de final de an să fie susținute după calendarul deja cunoscut”. Aceasta a subliniat că amânarea e inevitabilă în cazul în care, spre sfârșitul săptămânii, nu vor fi suficienți profesori care să renunțe la greva care a blocat țara. În ultima săptămână, aproximativ 10 mii de profesori s-au întors la catedră, a mai spus Ligia Deca.  

„Încă suntem în calendar pentru a nu modifica datele probelor. De aceea am avut acest dialog astăzi, pentru a debloca situația. Am făcut apel încă o dată la federațiile sindicatele, am expus încă o dată toate eforturile realizate de către Guvern și colegii din Ministerul Educației și i-am rugat să se revină tocmai pentru a nu periclita aceste procese”, a spus marți Ligia Deca, la Digi24.

O decizie privind calendarul examenelor naționale din acest an ar putea fi luată în cursul zilei de vineri.

„Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales”, a mai declarat ministrul Educației.

Aceasta a menţionat că nu se doreşte prelungirea perioadelor de examen: „Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii”. 

În plus, ministrul Educaţiei a menţionat că instituţia pe care o conduce va lua toate măsurile necesare pentru ca anul şcolar să fie finalizat în condiţii bune pentru toţi elevii, indiferent de clasa pe care o termină.

„Pentru celelalte clase, suntem încă în parcursul şcolar, cursurile se finalizează pe 16 iunie. Vor putea exista recuperări în contextul anului şcolar, iar pentru eventuala materie neparcursă se pot reface planificările pentru anul următor. Clasele terminale oricum au finalizat materia de predat, ei finalizau mai devreme, intrau deja în perioada de recapitulări. Celelalte clase pot să recupereze prin refacerea planificărilor pe anul următor”, a adăugat Ligia Deca.

Ministrul Educației a adăugat că în OUG se menționează că în legea salarizării, grila din educație va porni de la salariul mediu brut pe economie, ceea ce au cerut sindicatele. În plus, Ligia Deca susține că prin noile Legi ale educației se va ajunge la aproape 6% din PIB pentru educație. Bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?