Prima pagină » Tensiuni între Beijing și Moscova din cauza industriei lemnului

Tensiuni între Beijing și Moscova din cauza industriei lemnului

by A Ioana
0 comment
lemnului

Relațiile economice dintre Rusia și China sunt tensionate din cauza dezacordurilor privind industria lemnului, o ramură esențială pentru ambele țări. Autoritățile ruse încearcă să negocieze cu China eliminarea barierelor pentru exportul de pelete, însă chinezii condiționează acest lucru de reluarea exporturilor de lemn neprelucrat.

Alexei Chekunkov, ministrul pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat Rus, a declarat pentru Interfax că, după închiderea pieței europene, Coreea de Sud a rămas practic singura destinație pentru peletele de lemn din Rusia.

Companiile rusești din industria lemnului au subliniat în repetate rânduri că problema vânzării peletelor ar putea fi rezolvată prin deschiderea pieței chineze, unde peletele sunt în prezent clasificate ca deșeuri și nu sunt importate. „Problema eliminării barierelor din calea exportului de pelete către China este luată în considerare în mod regulat, dar până acum cumpărătorii chinezi sunt de acord să cumpere pelete ‘într-un pachet’ odată cu deschiderea exporturilor de lemn rotund”, a comentat Chekunkov.

El a reiterat corectitudinea deciziei anterioare de a interzice exportul de lemn de esență moale și tare neprelucrat din Rusia începând cu 2022, subliniind capacitatea Orientului Îndepărtat de a procesa independent lemnul rotund rămas.

Capacitatea de prelucrare a lemnului din această regiune este de peste 10 milioane de metri cubi, acoperind producția de produse variate, de la veselă și jucării de unică folosință până la case finisate. În primul trimestru al anului 2024, producția de case din lemn a crescut de cinci ori, până la 9 mii de metri pătrați.

Impactul asupra prețurilor și exporturilor

Organizația Wood Resources International (WRI) a raportat o scădere de aproape 50% a prețurilor de export pentru cheresteaua rusească din 2022, datorită boicoturilor și cererii scăzute în China.

De la un maxim istoric de 310 USD/m3 la începutul lui 2022, prețurile au scăzut la 163 USD/m3 în al treilea trimestru al anului 2023, cele mai afectate fiind regiunile nord-vestice ale Rusiei, Orientul Îndepărtat și Siberia.

Citeste si despre

Sala Polivalentă din Tulcea, aproape gata: o investiție majoră în infrastructura județului

În contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina, Europa, America de Nord și piețele cheie din Asia au început să boicoteze lemnul rusesc, ceea ce a dus la o scădere a volumelor de export de la peste 31 de milioane de m3 în 2020 la aproximativ 23 de milioane de m3 în 2022.

Economia slăbită a Chinei a contribuit, de asemenea, la această scădere. În 2021, mai puțin de 70% din totalul exporturilor rusești de lemn mergeau către China și țările CSI, însă această cifră a crescut la 85% în primele șapte luni ale anului 2023.

Tensiunile actuale dintre Moscova și Beijing evidențiază complexitatea relațiilor economice dintre cele două superputeri și importanța găsirii unor soluții care să beneficieze ambelor părți.

Ne gasiti si pe Facebook 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?