Prima pagină » Ciucă: Susţinem creşterea conexiunii şi interconectivităţii cu Republica Moldova şi Ucraina

Ciucă: Susţinem creşterea conexiunii şi interconectivităţii cu Republica Moldova şi Ucraina

by B. R.
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, în Conferinţa `Better Connected through Connecting Europe Facility”, că Guvernul susţine creşterea conexiunii şi interconectivităţii cu Republica Moldova şi Ucraina, ambele ca puncte esenţiale în dezvoltarea reţelei de transport europene, respectiv ca măsuri de sprijinire a celor două ţări în procesul de aderare la UE.  

`Salut iniţiativa acestui eveniment dedicat conectivităţii. Este un moment important nu doar în contextul relevanţei unei Europe conectate în actuala configuraţie geopolitică, dar şi din perspectiva apropiatului Summit al Iniţiativei celor Trei Mări şi Forumului Economic pe care România le va găzdui anul acesta în luna septembrie. Răspunsul Uniunii la războiul ilegal şi ilegitim al Federaţiei Ruse în Ucraina reprezintă în continuare o prioritate majoră. Este o perioadă în care interconectivitatea şi interdependenţa UE deschid deopotrivă noi oportunităţi, dar şi provocări”, a spus premierul în cadrul conferinţei.

Şeful Executivului a arătat că intersecţia, în România, a două mari căi de transport – via Dunăre şi Marea Neagră – conferă Uniunii, în ansamblul său, un considerabil avantaj strategic. 

„Ambele căi reprezintă importante noduri în lanţurile de aprovizionare pentru Europa, precum şi un punct de contact esenţial în conexiunile cu sudul Europei, dar şi cu vecinătatea estică. În acest context, România rămâne concret angrenată în iniţiativele UE de facilitare a exporturilor agricole ucrainene pe pieţele internaţionale (prin Solidarity Lanes), dar şi pentru aprovizionarea Ucrainei cu produse esenţiale. Doresc să amintesc că peste jumătate din cerealele ucrainene au fost exportate prin şi cu sprijinul României. În situaţia globală actuală, de rearanjare şi redesenare a rutelor logistice şi a testării rezilienţei conectivităţii regionale şi globale, asigurarea de rute flexibile şi alternative de transport trebuie să rămână o prioritate la nivelul UE”, a arătat premierul.

„Susţinem creşterea conexiunii şi interconectivităţii cu Republica Moldova şi Ucraina, ambele ca puncte esenţiale în dezvoltarea reţelei de transport europene, respectiv ca măsuri de sprijinire a celor două ţări în procesul de aderare la UE. Aş dori să salut, în context, recenta decizie de asociere a Republicii Moldova la programul Connecting Europe Facility. Este un pas important pentru apropierea acestei ţări de Piaţa Internă, prin ancorarea sa la reţelele interconectate ale Uniunii”, a spus premierul Ciucă. El a menţionat că acelaşi obiectiv al conectivităţii în sprijinul prosperităţii şi securităţii este piatra de temelie a Iniţiativei celor Trei Mări. România este onorată să găzduiască în acest an, aşa cum spuneam, pentru a doua oară, reuniunea la nivel înalt a Iniţiativei. “De la înfiinţarea acesteia, regiunea noastră s-a confruntat cu numeroase provocări, precum pandemia de Covid-19 sau războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste provocări ne-au dezvăluit atât punctele noastre forte, cât şi vulnerabilităţile. Având în vedere conjunctura strategică actuală, Iniţiativa celor Trei Mări câştigă o importanţă şi mai mare pentru creşterea rezilienţei noastre”, a precizat premierul. 

Potrivit acestuia, „găzduirea Summit-ului ne oferă oportunitatea de a consolida instrumentele Iniţiativei”.

„Summit-ul de la Bucureşti se va concentra pe livrabile concrete. Scopul este să obţinem sprijin politic pentru proiectele cele mai fezabile, care vor avea un impact semnificativ asupra întregii regiuni şi vor contribui la dezvoltarea şi securitatea noastră.Ţinând cont de realităţile geo-economice şi geo-politice actuale, consolidarea infrastructurii critice pe axa nord-sud, în Europa Centrală şi de Est, este o condiţie prealabilă pentru deblocarea întregului potenţial economic al regiunii, precum şi pentru asigurarea mobilităţii militare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Chiar dacă redundant cu intervenţiile anterioare, nu pot să nu reliefez în context rolul cheie al proiectelor precum Via Carpathia şi Rail2Sea”, a spus prim-ministrul.

„Ne dorim să aprofundăm obiectivul de a crea sinergii între proiectele din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări şi agenda de conectivitate pe termen lung a Uniunii Europene. (..) Am avut o discuţie, este o decizie politică, vorbim de fonduri pe acre le corelăm, cele de la nivelul UE şi cele care se vor asigura prin fondul de investiţii creat la nivelul Iniţiativei celor Trei Mări. În acest moment urmează să se ia decizia închiderii primei sesiuni de asigurare a fondurilor, de participare la fondul de investiţii, şi am analizat la nivelul Guvernului – România îşi va spori contribuţia la acest fond, urmând ca suma să fie decisă la nivelul coaliţiei şi asigurată prin Guvernul României. Vom continua această abordare, urmărind să consolidăm parteneriatul transatlantic şi să construim un instrument complementar în susţinerea rolului global al UE. Sper ca aceste elemente să contribuie la reflecţia dumneavoastră asupra Facilităţii Europene de Conectare şi proiectelor cheie de conectivitate în regiunea noastră”, a completat premierul.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?