Prima pagină » Președintele Iohannis, turneu sud-american de 9 zile. Vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina

Președintele Iohannis, turneu sud-american de 9 zile. Vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina

by B. R.
0 comment

Președintele Klaus Iohannis începe turneul în America Latină până pe 26 aprilie. Șeful statului efectuează, marți și miercuri, o vizită oficială în Republica Federativă a Braziliei, prima la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani. 

Marți, președintele Klaus Iohannis va vizita Muzeul memorial dedicat președintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul orașului Brasilia.

Ulterior, șeful statului va fi primit de omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, cu care va avea convorbiri oficiale. Iohannis va participa și la un dejun oficial.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi președinți vor discuta despre stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cât și temele de actualitate de pe agendele regionale și respectiv cea internațională. 

Administrația Prezidențială arată că obiectivul central al acestei vizite îl reprezintă aprofundarea, diversificarea și dinamizarea relației bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină și Caraibi, aspect care va fi concretizat și prin adoptarea de către cei doi președinţi a unei Declarații comune. Documentul conține angajamentul celor două părți de a crește nivelul relațiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat și al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerț, investiții, industrie, cercetare și inovare științifică, securitate cibernetică, digitalizare, schimbări climatice, agricultură durabilă, educație și cultură.  

Vizita va urmări, având în vedere nivelul schimburilor comerciale, aflat sub potențialul oferit de cele două piețe, și promovarea României ca partener economic atractiv, cu accent pe oportunitățile de cooperare și investiții în industrie, energie, agricultură, IT și alte sectoare.  

Miercuri, șeful statului se va întâlni cu autorițile locale din Rio de Janeiro. Astfel, el va avea întrevederi cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Goncalves, la Palatul Guanabara, și cu viceprimarul orașului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira, la primăria acestui oraș. În aceeași zi, președintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul național al eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După vizita oficială în Brazilia, următoarele etape ale turneului sud-american efectuat de șeful statului sunt vizitele oficiale în Republica Chile și în Republica Argentina, primele de acest nivel în ultimii zece ani, respectiv în ultimii 30 de ani.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?