Prima pagină » Se ieftinește laptele! Premierul Ciucă: Avem soluții pentru sprijinul fermierilor

Se ieftinește laptele! Premierul Ciucă: Avem soluții pentru sprijinul fermierilor

by B. R.
0 comment

Premierul Nicolae Ciucă anunță că, în urma consultărilor cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, de procesatori și ai rețelei marilor magazine, au fost găsite „soluții pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor și pentru a ajuta piața laptelui, cu tradiție în România”. Astfel, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape, primele plăți fiind pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro depuse de crescătorii de vaci de lapte până la 23 martie. În a doua etapă, „fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, arată Executivul. Totodată, Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pentru șase luni.  

Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul și ministrul Agriculturii, Petre Daea, au prezentat măsurile identificate la nivel guvernamental pentru susținerea pieței laptelui. Astfel, pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape.

„Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicat. De asemenea, pentru susţinerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătăţită şi adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producţiei prelucrate în România, conform unui proiect de act normativ care se află deja în analiza şi dezbaterea Parlamentului. În cadrul discuţiilor, premierul a subliniat că este importantă optimizarea funcţionării întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. „La nivelul Guvernului şi al autorităţilor statului am făcut în aceste zile propria analiză şi avem soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România. Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent. (…) Mă bucur că am reuşit împreună să găsim o serie de soluţii care să deblocheze piaţa laptelui. Ştim cu toţii însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol şi industriei alimentare care să pună în valoare potenţialul României şi să garanteze securitatea alimentară cetăţenilor noştri”, a spus Ciucă.

În plus, pentru a încuraja valorificarea laptelui și o alimentație sănătoasă, Guvernul va extinde și dezvolta „Programul pentru şcoli” și „Masa caldă în şcoli” începând cu anul școlar viitor.

„Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri şcolare, şi nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar şi pentru actualizarea preţului pachetelor de care vor beneficia copiii şi fluidizarea procedurilor de achiziţie. De asemenea, Guvernul pregăteşte creşterea numărului de şcoli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile”, conform comunicatului de la Guvern.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat reprezentanţi ai Cancelariei prim-ministrului, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres.

Consultările între fermieri, procesatori şi reţelele marilor magazine vor continua la Ministerul Agriculturii.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?