Prima pagină » 19 ani de la aderarea României la NATO. Ciucă: cea mai puternică alianță politico-militară din istorie

19 ani de la aderarea României la NATO. Ciucă: cea mai puternică alianță politico-militară din istorie

by B. R.
0 comment

Aderarea României la NATO și Uniunea Europeană, modernizarea țării, atragerea investițiilor și a „noii bunăstări” s-au făcut pe „sacrificiul generos” al militarilor români în teatrele de operații, pentru că România „nu avea altceva de oferit” în anii tranziției, este declarația premierul Nicolae Ciucă, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la intrarea României în NATO. Prim-ministrul a adus, de asemenea, un omagiu militarilor la Monumentul Eroilor Militari Căzuți în Teatrele de Operații.  

„Războiul nu este un lucru pe care să şi-l dorească cineva, cu atât mai puţin militarii, care ştiu ce înseamnă distrugerile, pierderi de vieţi umane, suferinţa şi durerea celor rămaşi în urmă. Am adus, astăzi, omagiul meu celor care şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim într-o lume mai sigură, sub protecţia NATO, cea mai puternică alianţă politico-militare din istorie. Viaţa de militar m-a dus, în ultimii 30 de ani, în multe teatre de operaţii ale lumii, între care Afghanistan şi Irak. Am luptat alături de oameni care nu mai sunt astăzi, am luptat umăr lângă umăr cu partenerii americani, care şi-au amestecat sângele în lupte cu ai noştri, în cel mai direct mod, fiind fraţi de arme. Iar astăzi, la 19 ani de la primirea României în NATO, când avem războiul în vecini, când în România ni s-au alăturat aliaţii pentru a întări descurajarea şi apărarea comună, am aprins o lumânare şi am reflectat asupra acestor ultimi ani”, a declarat premierul Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

La împlinirea a 74 de ani de existență a NATO și la 19 ani de la intrarea României în Alianța Nord-Atlantică, trebuie acordat respect celor care au făcut sacrificiul suprem, precum și celor care sunt gata să apere în continuare valorile pe care le împărtășim, a mai adăugat premierul.

„E adevărat, intrarea în NATO şi modernizarea României, ulterior integrarea în UE şi atragerea investiţiilor şi a noii bunăstări, s-au făcut pe acest sacrificiu generos al militarilor români prezenţi în teatrele de operaţii. România nu avea altceva de oferit în acei ani ai tranziţiei, dar a ştiut, prin voinţa copleşitoare a populaţiei sale şi luciditatea conducătorilor săi, să aleagă calea democraţiei, libertăţii şi vocaţiei europene şi occidentale a României. Cred că astăzi, cu atât mai mult în acest context de război, trebuie să ne amintim cu toţii de cei care au luptat şi unii chiar şi-au dat viaţa pentru ţara lor. Şi cred că este un moment de reflecţie şi asupra statutului, recunoştinţei şi deferenţei cu care trebuie să-i privim pe cei în haină militară, din orice armă ar proveni, pentru acest sacrificiu pentru România, pentru noi toţi. Ei sunt aici când avem nevoie de ei, chiar dacă, altfel, sunt decenţi, tăcuţi şi profesionişti, rezervaţi şi serioşi în tot ceea ce fac”, a mai spus prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Pe 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, statul depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, iar pe la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO.

În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?