Prima pagină » Pas important pentru aderarea la Schengen: România și Comisia Europeană, proiect-pilot de anvergură anti-migrație

Pas important pentru aderarea la Schengen: România și Comisia Europeană, proiect-pilot de anvergură anti-migrație

Bode: acționăm solidar și responsabil la nivelul UE și jucăm un rol activ în elaborarea de proiecte comune

by B. R.
0 comment

În urma unei cooperări strânse între Comisia Europeană și autoritățile române, s-a ajuns la un acord privind lansarea în România, a unui proiect-pilot pentru gestionarea migrației. Este mesajul transmis de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Proiectul prevede punerea în aplicare de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, al returnărilor, al gestionării frontierelor și al cooperării internaționale, pe baza bunelor practici românești în aceste domenii.  

Aflat astăzi la Bruxelles, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, au semnat scrisoarea de intenție privind lansarea proiectului-pilot de anvergură.

„Am decis să ne alăturăm acestui proiect ca un semnal al angajamentului profund al României și al contribuției substanțiale la punerea în aplicare a concluziilor Consiliului European. Mai ales în aceste vremuri dificile, acordul nostru de astăzi arată încă o dată că România acționează într-un spirit de solidaritate și responsabilitate la nivelul UE și continuă să joace un rol activ în elaborarea de soluții comune în materie de migrație și de gestionare a frontierelor, bazându-se pe cele mai bune practici ale României în aceste domenii. Am decis să lucrăm împreună – România, Comisia Europeană și agențiile UE – pentru a consolida în continuare instrumentele noastre operaționale pentru gestionarea frontierelor externe și a migrației și, astfel, pentru a stimula în continuare eforturi sporite în întreaga UE”, a declarat Lucian Bode.

Prin acest demers, ministrul Bode arată implicarea activă și contribuția țării noastre la provocările generate de migrație, fiind un pas important în drumul țării noastre către aderarea la spațiul european de liberă circulație.

„Avem șansa de a valorifica constructiv experiența noastră în gestionarea migrației la nivelul întregii UE, deoarece România, din poziția geografică strategică în care se află joacă un rol cheie în securizarea frontierelor externe ale UE și contribuie efectiv la asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru întreaga UE”, a explicat ministrul Lucian Bode.

„Doresc să mulțumesc călduros României pentru că a acceptat să prezinte la nivel european cele mai bune practici privind procedurile rapide de azil și de returnare, bazându-se pe bunele sale practici și pe cooperarea solidă cu țările vecine. Prin acest proiect-pilot, România aduce o contribuție extrem de valoroasă la efortul comun la nivel european de a gestiona provocările legate de migrație într-un mod eficient, comun și unitar. Comisia va acorda întregul său sprijin”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne.

Proiectul-pilot va fi pus în aplicare cu un sprijin operațional, tehnic și financiar important din partea Comisiei  Europene și a principalelor agenții UE din domeniul afacerilor interne, precum Agenția Europeană pentru Azil, Europol și Frontex.

„Acesta este un rezultat concret și important al angajamentului și sprijinului la nivel înalt al României pentru o soluție durabilă de gestionare a migrației la nivelul UE, pe baza rezultatelor sale solide în gestionarea migrației. România, prin poziția sa geografică strategică, care se învecinează cu Serbia, Ucraina și Moldova, joacă un rol-cheie în securizarea frontierei noastre externe comune, contribuind în mod eficient la gestionarea migrației și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate”, transmite Comisia Europeană.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?