Prima pagină » Când încasează România a doua tranșă din PNRR, adevărul despre cele 3 miliarde de euro

Când încasează România a doua tranșă din PNRR, adevărul despre cele 3 miliarde de euro

Oficialii guvernamentali români au avut joi seara o discuție prin videocall cu oficiali ai Comisiei Europene. Au discutat despre cererea de plată a celei de-a doua tranșe din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.

by A. Ionut
0 comment

Potrivit informatiilor apărute în presă în ultimele zile, banii europeni din PNRR ar fi fost blocați din cauza nemulțumirilor liderilor de la Bruxelles. Ulterior, s-a dovedit ca aceste informații venite pe surse nu erau exacte.

Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice.

Principalele probleme care ar trebui rezolvate sunt decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime, mai scrie G4Media.ro

O altă problemă este legată de pensionarii speciali și de inechitățile din sistem. Însă reforma pensiilor speciale nu este cuprinsă în cea de-a doua cerere de plată

„Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene. Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, se menţionează în precizările CE.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?