Prima pagină » STUDIU I Poate modifica consumul de alcool în timpul sarcinii fața nou-născutului?

STUDIU I Poate modifica consumul de alcool în timpul sarcinii fața nou-născutului?

Rezultatele cercetărilor indică faptul că unele probleme de sănătate mai profunde ar putea fi asociate cu consumul de alcool de către mamă în timpul sarcinii.

by Maria I.
0 comment
STUDIU I Poate modifica consumul de alcool în timpul sarcinii fața nou-născutului?

În 1973, medicul pediatru francez Paul Lemoine a semnalat pentru prima dată legătura între malformațiile faciale ale noilor născuți si faptul că aceștia sunt născuți din mame alcoolice. Curând, alți cercetători au confirmat faptul că expunerea fătului la alcoolismul mamei poate determina un număr mare de anomalii fetale.

Alcoolul, aflat în diferite proporții în vin, bere, șampanie sau coniac, este o substanță toxică ce este tranferată foarte repede, prin intermediul circulației sangvine, din sangele matern spre cel al embrionului. Efectele consumului de alcool sunt cu atât mai grave în primul trimestru de sarcină.

The Telegraph relatează că un singur pahar consumat pe săptămână cu trei luni înainte de sarcină poate produce schimbări ale feței copilului. Ținând cont de faptul că organele fătului se află în plin proces de formare, acesta este deosebit de vulnerabil.

„Așadar, asta înseamnă că împreună cu diferențele faciale s-ar putea să fie și alte efecte ale alcoolului asupra sănătății. Este esențial să subliniem faptul că nu există niciun nivel sigur stabilit al consumului de alcool în timpul sarcinii și este recomandat să nu se mai bea alcool chiar și înainte de concepție pentru a asigura rezultate optime pentru sănătatea mamei și a fătului în dezvoltare”, a explicat profesorul Gennadi Roshchupkin.

Legătura dintre consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii și sindromul alcoolismului fetal (FAS), care provoacă modificări ale feței, dar și probleme de dezvoltare mentală și fizică, a fost stabilită de mai mult timp.

Medicii nu pot spune sigur ce cantitate de alcool supune fătul la risc sau în ce stadiu al sarcinii acesta este mai mult afectat fiindcă nu îl va  putea procesa din cauza ficatului nedezvoltat.  De aceea, toate gravidele, mamele care alăptează sau femeile care intenționează sa aibă un copil, trebuie sa țină cont de aceste avertizări și să renunțe complet la consumul de alcool.

Fotografiile a peste 5.500 de copii de 9 și 13 ani au fost introduse într-un algoritm de inteligență artificială în cadrul unei cercetări pentru a idenfitica asemănări și deosebiri între copii născuți din mame consumatoare de alcool sau mame care  nu au consumat deloc.  Au fost identificate 200 de puncte diferite pe fețele lor, numite trăsături.

Pentru această sarcină, am dezvoltat un algoritm bazat pe inteligență artificială, care ia imagini 3D de înaltă rezoluție ale feței și produce 200 de măsurători unice. Le-am analizat pentru a căuta asocieri cu expunerea prenatală la alcool și am dezvoltat hărți termice pentru a afișa trăsăturile faciale particulare asociate cu consumul de alcool al mamei”, a explicat profesorul Gennady Roshchupkin de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.

Mamele au fost întrebate cât de mult au băut în timpul și înainte de a rămâne însărcinate, cât de regulat au consumat și până în ce moment au consumat alcool. Femeile care nu au băut timp de trei luni înainte de a rămâne însărcinate sau în orice moment înainte de nașterea copilului lor au constituit grupul de control și au fost comparate cu femeile care au băut înainte de concepție, dar au încetat când au rămas însărcinate, și cu femeile care au băut pe tot parcursul sarcinii.

Oamenii de știință au constatat că și femeile care au băut mai puțin de 12 grame de alcool pe săptămână, echivalentul unei beri de 330 ml sau al unui pahar de vin de 175 ml, în cele trei luni dinaintea sarcinii au avut nou-născuți ai căror fețe prezentau ușoare semne de schimbare.

Am găsit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de nouă ani. Cu cât mamele au consumat mai mult alcool, cu atât au existat schimbări mai semnificative din punct de vedere statistic”, a declarat Xianjing Liu, primul autor al studiului și doctorand.

Totodată, algoritmul a indicat faptul că pruncii expuși la alcool în pântecul mamei au fost mai predispuși să aibă un nas ridicat sau scurtat și bărbia proeminentă. Modificările erau estompate sau nu puteau fi identificate de sistemul computerizat la copii în vârstă de 13 ani, iar cercetătorii susțin că nici la vârsta de 9 ani atunci când calculatorul a descoperit diferențe, acestea nu puteau fi sesizate cu ochiul liber.

O femeie care se abține de la consumul de alcool înainte de conceperea copilului și de-a lungul întregii perioade a sarcinii nu va avea un copil cu FAS, indiferent de obiceiurile ei din trecut in ceea ce priveste alcoolul.

Din păcate, dacă FAS există nu poate fi vindecat complet. O femeie însarcinată care consumă alcool, poate naște un copil care să se confrunte cu una sau mai multe din următoarele probleme de sănătate:

  • Microcefalie (dimensiuni reduse ale capului), ochii afundați în orbite, nasul scurt si carn, buza de sus uscată si roșie, fruntea bombată, gura dezvoltată incomplet, deschidere în bolta palatină, urechi deformate;
  • Tulburari neurologice: retard mental sever (IQ până la 65), iritabilitate, tulburări comportamentale , hipotonie, hipoacuzie senzoriala, stări confuzionale, deficit de memorare, dificultăți de învățare, lipsă de concentrare, impulsivitate. Au tendința de a fi leneși, greu de disciplinat;
  • Tulburări auditive: întârzierea mielinizării neuronilor din nervul auditive. Tulburările de auz vor determina ulterior dificultăți în achiziția limbajului, cu dificultăți de înțelegere și exprimare;
  • Greutate mică la naștere;
  • Deformări osoase: cutie toracică deformată, coloană vertebrală deformată și dislocări de șold, articulații prea puțin mobile.

 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?