Nicolae Ciucă a fost prezent la evenimentul „Aderarea la OCDE – oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”, organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
„Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care trebuie să îl valorificăm. Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris.”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
În prezent, OCDE are în componență 38 de state membre, reprezentând democrații consacrate și economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.
„Drumul către obiectivul nostru comun – aderarea la organizație – va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administrației, a instituțiilor și a societății în ansamblul său. Fiecare transformare din acest parcurs va aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor și antreprenorilor, fie aceștia români sau străini, și, în final, va aduce beneficii cetățenilor români, va aduce beneficii României în ansamblul său.”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a subliniat faptul că procesul de aderare la OCDE trebuie susținut de o bună colaborare cu mediul de afaceri din România.
„În ceea ce privește situația economică actuală din România, în anul 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creștere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul țării noastre de acum 20 de ani. Dorim să continuăm în mod susținut această dinamică, la care dumneavoastră ați contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens. Vreau să vă asigur de întreaga noastră determinare în a avea un parcurs solid și consistent pentru atingerea acestui obiectiv.”