Prima pagină » Iohannis: Sărbătoarea de Pesah ne oferă o pildă pentru comuniunea în jurul libertății. Să fim solidari și generoși

Iohannis: Sărbătoarea de Pesah ne oferă o pildă pentru comuniunea în jurul libertății. Să fim solidari și generoși

by B. R.
0 comment

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii de Pesah, subliniind că aceasta îi reunește în credință pe evreii de pretutindeni în jurul valorii supreme: libertatea. 

„La întâmpinarea Sărbătorii de Pesah, transmit calde salutări conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor săi, însoţite de urări de pace, sănătate şi prosperitate. Pesah îi reuneşte în credinţă pe evreii de pretutindeni în jurul valorii supreme: libertatea. Pesah, sărbătoarea familiei şi a comunităţii deopotrivă, celebrează sensul profund al relaţiei dintre om şi divinitate. Transmiţând un mesaj de fundamentală actualitate întregii umanităţi, Pesah ne oferă o pildă pentru comuniunea în jurul libertăţii, îndemnându-ne, totodată, să fim solidari şi generoşi cu semenii afectaţi de război ori cu cei aflaţi în orice fel de suferinţă. Fie ca această sărbătoare să vă dăruiască speranţă, iubire şi pace, astfel încât să vă bucuraţi de realizarea proiectelor importante pentru familiile dumneavoastră şi pentru Comunitatea evreiască din ţara noastră, în ansamblul său”, spune șeful statului în mesaj.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost prezentat de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor la Sinagoga Mare din București.

Sărbătoarea de Pesah sau Paștele evreiesc, care începe în această seară, celebrează eliberarea poporului evreu din sclavie și promisiunea lui Dumnezeu de a-l conduce în Țara Făgăduinţei. În acest an, sărbătorile pascale iudaice încep din seara zilei de 14 aprilie (joi) și țin până în seara zilei de 23 aprilie (sâmbătă). Pesah începe să fie sărbătorit în ziua a 14-a a lunii de primăvară din Nisan.

Una dintre interpretările cuvântului „pesah” este „a sari peste”, adică a trece de la sclavie la libertate. Evenimentele sărbătorii datează de la tradiția șederii de 400 de ani a evreilor în sclavia egipteană și sfârșitul acesteia datorită celui mai mare profet al poporului evreu, Moise. Aceste evenimente sunt descrise în cartea principală a iudaismului, Tora, iar partea dedicată sfârșitului sclaviei egiptene se numește Cartea Exodului.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?