Prima pagină » Legile Educației, aprobate de Guvern. Ce se schimbă pentru elevi

Legile Educației, aprobate de Guvern. Ce se schimbă pentru elevi

by A. Ionut
0 comment

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat astăzi în ședința de Guvern noile legi ale Educației. Ministerul vine cu o serie de măsuri pentru încurajarea performanțelor în învățământ și pentru evitarea abandonului școlar.

Bursele vor fi reorganizate pentru a răspunde mai bine nevoilor elevilor. În acest mod, numărul total al beneficiarilor va crește. Se va majora contravaloarea burselor de merit, începând cu anul școlar 2023-2024. Bursa de merit va crește de la 200 la 450 lei/lună.

O altă schimbare o reprezintă programul „Masa Sănătoasă”, prin care elevii vor avea o masă gratuită în școală, vor mânca sănătos, iar astfel va fi redus riscul de abandon școlar. Începând din anul școlar 2023-2024, numărul elevilor care vor beneficia de o masă sănătoasă la școală va depăși un milion.

Noutăți sunt și când vorbim despre admiterea la liceu. Noul sistem de admitere personalizată pe fiecare unitate de învățământ mediu va ajuta liceele să fixeze un standard încă de la prima examinare și va oferi elevilor posibilitatea de a se îndrepta către liceele ale căror profiluri coincid cu înclinațiile și preferințele lor de studiu. După anunțarea rezultatelor Evaluării Naționale, liceele pot organiza două probe de admitere pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru cel mult 60% din locurile scoase la concurs. Pentru restul de 40% din locuri, se va aplica repartizarea computerizată.

Examenul de bacalaureat va avea o nouă structură. Elevii vor avea și probe la materii din profilul opus. Desigur, este vorba doar despre competențe de bază. Elevii de la profilul umanist vor susține probă scrisă la Matematică, iar elevii de la profilul real vor putea susține probe la cunoștințe de bază din materii socio-umane, precum Logică, Psihologie sau Filosofie. Aceste probe sunt susținute în timpul anului școlar, nu la finalul anului, atunci când sunt susținute celelalte probe.

Aplicarea celor două legi noi ale educației va avea un impact bugetar preconizat la 30 miliarde lei.

 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?