Elevii se întorc de astăzi în bănci! După trei săptămâni de grevă, profesorii au suspendat protestul, ca să meargă la cursuri trei zile, cât a mai rămas din anul şcolar. Au obţinut 25% în plus la salariu, primă anuală și un salariu de 4.000 de lei pentru un debutant. Greva lasă în urmă elevi ieşiţi din ritm, examene care încep cu emoţii şi o neîncredere generală. Profesorii şi miniştrii se acuză reciproc de gafe de comunicare şi interese politice. Iar liderii de sindicat ameninţă că o iau de la capăt, dacă Guvernul nu îşi ţine promisiunea.
Guvernul şi profesorii au căzut la o înţelegere după trei săptămâni de grevă, trei proteste care au adus în stradă 30.000 de profesori şi emoţii pentru candidaţii la bacalaureat. Salariul brut al unui cadru didactic debutant va fi majorat cu peste 30%, adică 1.300 de lei brut în plus la salariu. Profesorii cu definitivat vor fi plătiţi cu peste 6.500 de lei brut, cei cu gradul didactic doi şi experienţă medie, 7.000, iar cei cu vechime de peste 25 de ani vor avea aproape 8.500 de lei. De la 1 iunie, vor avea salarii mărite cu 25%, iar de la 1 ianuarie 2024, cu încă 25%. În plus, vor încasa o primă anuală de 1.500 de lei până în 2027.
„Vom adopta şi ne vom ține de cuvânt prin adoptarea OUG cu elementele de conţinut, aşa cum au fost agreate cu sindicatele”, a declarat Nicolae Ciucă.
„Dacă nu se respectă, se va relua greva generală”, a declarat Simion Hăncescu, lider sindical.
În urma grevei rămân elevi scoşi din ritmul de studiu şi speriaţi de posibila amânare a examenului de bacalaureat. Înscrierea la BAC şi Evaluare Națională au fost prelungite a cincea oară. Evaluarea Națională pentru elevii de clasele a şasea a fost anulată. Probele orale de la Bacalaureat nu se mai dau. Vor fi echivalate cu mediile de la limbi străine şi competenţe digitale. Iar pentru titularizare, profesorii nu mai susţin lecţii deschise în faţa inspectorilor. Trei săptămâni de şcoală au fost şterse de protestul profesorilor. Cadrele didactice şi politicienii se acuză reciproc pentru că greva a durat atât de mult.
În toată această perioadă, până la 200.000 de profesori au refuzat să intre la ore. Au existat 7 runde de negocieri, cele mai multe eşuate.
Profesorii se tem că politicienii nu se vor ţine de cuvânt şi nu le vor mai mări salariile şi anul viitor, cum au promis.