Prima pagină » Ministerul Finanţelor şi ANAF anunţă că numărul controalelor antifraudă aproape s-a dublat în iulie, faţă de luna precedentă

Ministerul Finanţelor şi ANAF anunţă că numărul controalelor antifraudă aproape s-a dublat în iulie, faţă de luna precedentă

by A. Ionut
0 comment

Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă că, în luna iulie, numărul controalelor antifraudă aproape s-a dublat faţă de luna precedentă, fiind făcute 3.646 de controale antifraudă, cu implicaţii fiscale estimate la peste 129 de milioane de lei. Totodată, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 16 milioane de lei.

”Nevoia unei bune colectări a veniturilor este un subiect amplu dezbătut pe agenda publică. Şi este firesc, pentru că îmbunătăţirea acestui proces contribuie inerent la finanţarea proiectelor şi programelor guvernamentale de investiţii. Tocmai de aceea am decis să publicăm aceste raportări.

Ne-am asumat să monitorizăm atent tranzacţiile şi situaţiile financiare suspecte şi să acţionăm acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune. ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile în ceea ce priveşte evaziunea, precum comerţul cu produse supuse accizelor, importul şi exportul de mărfuri. Solicitarea mea fermă faţă de inspectori este ca în timpul acţiunilor de control să ofere informaţii şi sfaturi contribuabililor, să explice regulile şi regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile şi inadvertenţele.

Angajamentul faţă de respectarea drepturilor contribuabililor şi faţă de asigurarea unui mediu fiscal corect şi transparent este un deziderat ce trebuie asumat în fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este să ne concentrăm pe un proces profund de reorganizare şi transformare digitală”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Potrivit Ministerului Finanţelor, strategia ANAF în ceea ce priveşte activitatea de control fiscal se concentrează în jurul a două principii: încurajarea creşterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

În vederea armonizării procedurilor de control fiscal cu tendinţele internaţionale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administraţiei fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată şi progresivă a formelor şi acţiunilor de control fiscal.

În acest sens, în vederea creşterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul:

– emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;

– efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv:

– inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi;

– controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

”În acest context, în vederea creşterii conformării voluntare, în luna iulie 2023, organul de inspecţie fiscală din cadrul ANAF a emis un număr de 1.790 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 147.914.892 lei. De asemenea, în luna iulie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuţii de control fiscal din ANAF: 3.289 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 422.443.786 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 94.464.934 lei; 3.646 controale antifraudă, fiind estimate implicaţii fiscale în valoare de 129.713.483 lei, respectiv fiind aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 16.972.358 lei. Comparativ, în luna iunie s-au realizat un număr de 1.924 controale antifraudă”, mai arată Ministerul Finanţelor.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?