Prima pagină » O zi istorică la Chișinău: limba oficială în Republica Moldova este limba română. Ciucă: Recunoașterea adevărului istoric reconfirmă comunitatea de cultură și limbă de pe cele două maluri ale Prutului

O zi istorică la Chișinău: limba oficială în Republica Moldova este limba română. Ciucă: Recunoașterea adevărului istoric reconfirmă comunitatea de cultură și limbă de pe cele două maluri ale Prutului

by B. R.
0 comment

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj pe Facebook, după ce Parlamentul Republicii Moldova a votat schimbarea sintagmei „limba moldovenească“ cu „limba română“ în toate documentele oficiale. 

„Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoașterea adevărului istoric și științific reconfirmă comunitatea de cultură și limbă de pe cele două maluri ale Prutului. Reafirm sprijinul pe care România îl acordă necondiționat Republicii Moldova în parcursul european, pentru dezvoltarea economiei și bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Pe această cale, reiterez susținerea Guvernului României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și stabilitatea statului vecin“, a scris premierul Nicolae Ciucă.

Deputații de la Chișinău au votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede substituirea sintagmelor „limba moldovenească”, „limba maternă” și „limbă de stat” cu sintagma “limba română”. Proiectul de lege a fost votat de 58 de deputați.

Proiectul are în vedere încetarea respectării textului „funcționând pe baza grafiei latine” în Articolul 13 al Constituției. Pe de altă parte, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, emitere sau aprobare a documentelor normative inferioare acestei legi, vor efectua noile măsuri.

Această lege mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească de acum înainte „Limba română”.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?