Prima pagină » Premierul Ciucă, primele declarații după discuția cu premierul Suediei. Ciucă: I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ în procesul de aderare la Schengen

Premierul Ciucă, primele declarații după discuția cu premierul Suediei. Ciucă: I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ în procesul de aderare la Schengen

by A. Ionut
0 comment

Nicolae Ciucă a arătat în conferinţa comună cu omologul său suedez că au discutat despre obiectivul prioritar al României: aderarea la Schengen anul acesta.

”I-am mulţumit domnului premier pentru poziţia constructivă şi sprijinul activ al actualei preşedinţii suedeze în încercarea de a identifica soluţii constructive care să ne permită să progresăm în acest proces”, a spus premierul.

În cadrul discuţiilor, Nicolae Ciucă s-a referit în mod special la asistenţa acordată celor peste 3,8 milioane de refugiaţi ucraieni care au intrat pe teritoriul nostru în tranzit sau pentru câteva zile, dar şi la asistenţa şi beneficiile specifice acordate celor peste 110 mii de cetăţeni ucraineni rămaşi pe teritoriul nostru.

”Am menţionat, de asemenea, formatul trilateral, lansat în septembrie anul trecut, împreună cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a ajuta cele două state în domeniul energetic. Împreună cu prim-ministrul Kristersson, am evaluat situaţia din Republica Moldova, ţară care se confruntă cu provocări multiple, generate de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina”, a spus premierul României.

Şeful Executivului a făcut apel la sprijin în cadrul Consiliului UE pentru sancţionarea acelora care vor să destabilizeze Republica Moldova şi astfel să-i submineze ordinea constituţională şi statul de drept.

”Am subliniat că România este şi va rămâne un promotor activ al integrării Republicii Moldova în familia europeană şi un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale în cadrul graniţelor recunoscute internaţional”, a spus premierul.

”În discuţiile noastre, am subliniat şi interesul nostru comun de a intensifica cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi securităţii la nivel Uniunii Europene, dar şi în contextul aderării Suediei la NATO”, a mai punctat premierul.

Nicolae Ciucă i-a transmis premierului Kristersson sprijinul României pentru priorităţile preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

”Am subliniat importanţa promovării agendei europene printr-o abordare consensuală bazate pe solidaritate şi orientate spre consolidarea unităţii şi rezilienţei la nivel european”, a subliniat premierul.

În contextul provocărilor cu care ne confruntăm pe piaţa energiei, Nicolae Ciucă a subliniat sprijinul țării noastre pentru reformarea funcţonării acestei pieţe, în vederea creşterii rezilienţei acesteia şi a reducerii impactului preţurilor la gazele naturale asupra facturilor la electricitate.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?