Prima pagină » ANRE anunță noile tarife pentru energie și gaze, cum vor arăta facturile românilor

ANRE anunță noile tarife pentru energie și gaze, cum vor arăta facturile românilor

by A. Ionut
0 comment

Facturile românilor vor creşte din nou, chiar de mâine, după ce ANRE a majorat unele tarife. Dacă la curentul electric majorarea va fi compensată de stat, la gazele naturale vom plăti mai mult, pentru că ANRE scumpeşte tarifele de distribuţie. 

“ANRE, în cursul acestei săptămâni, în ședința de miercuri, a dezbătut în comitetul de reglementare ajustarea tarifelor de distribuție la energie electrică și gaze naturale, dar asta nu înseamnă că prețurile finale la consumatorii casnici și non-casnici se modifică.

Au fost aprobate noile tarife care într-adevăr au crescut, dar este doar o componentă a prețului cu o pondere relativ mică în acest moment.

În continuare există acele plafoane care sunt stabilite în ordonanța 27 pentru consumatorii care au dreptul la ele şi se aplică: 0,68 lei, 0,80 lei, 1 leu şi 1,30 lei la energie electrică şi, respectiv, la gaze naturale: 0,31 lei şi 0,37 lei pentru casnic și non-casnic”, a explicat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Majorările pentru tarifele la gaze intră în vigoare la 1 aprilie 2023.  Este vorba despre o ajustare de tarife care a fost amânată în anii precedenți. Conform legislației în vigoare, ANRE are obligația sa verifice dacă tarifele solicitate de operatori sunt în conformitate cu Metodologiile de stabilire a tarifelor și să le aprobe dacă aceste tarife respectă Metodologia.

“Ordonanța 27, care plafonează prețurile la energia electrică și gazele naturale și a fost aprobată în martie anul trecut, conține o prevedere conform căreia, pentru o perioadă de un an începând cu data de 1 aprilie 2022 și până la 31 martie 2023, aceste tarife au fost înghețate și, în această perioadă, nu s-au modificat.

Aceeași ordonanță de urgență obligă autoritatea să facă o ajustare a acestor tarife începând cu data de 1 aprilie 2023, deci intră în vigoare practic începând de mâine”, a continuat şeful din ANRE.

În schimb, peste 150.000 de clienți vor primi facturi cu minus la energie, pentru că au redus consumul la electricitate în 2022, a anunţat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

“Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021. Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000 Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum”, a declarat Zoltan Nagy-Bege.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?