Prima pagină » Stoltenberg spune că Ucraina va intra în NATO, dar pune două condiții. Anunțul făcut de șeful Alianței

Stoltenberg spune că Ucraina va intra în NATO, dar pune două condiții. Anunțul făcut de șeful Alianței

by B. R.
0 comment

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că orice viitoare aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică va avea la bază independența și democrația țării, ambele puse în pericol de invazia rusă.   

„Viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică”, a declarat secretarul general al NATO la finalul unei reuniuni a miniștrilor de externe din ţările aliate. Întrebat ce înseamnă acest lucru în mod concret, el a răspuns că „poziția NATO este că Ucraina va deveni membră a Alianței”, dar că trebuie îndeplinite două condiții.

„În primul rând, trebuie să ne asigurăm că Ucraina va rezista ca stat suveran şi independent. Acest lucru e ameninţat acum de invazia rusă. Primul pas, condiţia primară, este să furnizăm sprijin Ucrainei pentru ca Putin să nu câştige războiul”, a afirmat Stoltenberg.

În al doilea rând,  Stoltenberg a spus că atunci, „când se termină războiul din Ucraina, trebuie să ne asigurăm că avem cel mai ridicat nivel de interoperabilitate” între forțele armate din Ucraina și cele aliate.

În acest sens, la Comisia NATO-Ucraina s-a discutat despre începerea unui program strategic multianual de asistență pentru Ucraina, care este ceva diferit de sprijinul actual pentru Ucraina, al aliaţilor și al NATO, care răspunde unor nevoi imediate.

Guvernul Ungariei a criticat prezența ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la reuniunea organizată cu o zi în urmă la sediul NATO din Bruxelles. Decizia invitării reprezentantului Ucrainei la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO „subminează principiul unității Alianței”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a fost invitat la reuniunea omologilor săi din cadrul NATO, organizată marți la Bruxelles, deși Ucraina nu este membră a Alianței Nord-Atlantice.

„Sper că nu va contesta nimeni valabilitatea deciziei anterioare a NATO de a nu se implica în războiul” din Ucraina. Trebuie să facem totul pentru a preveni izbucnirea unui conflict direct între NATO și Rusia”, a insistat Péter Szijjártó.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?